Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visegrádi Négyek találkozója

Szöveg: Draviczné Adamek Krisztina százados |  2019. május 19. 10:04

Május 14-16. között kétnapos hivatalos látogatáson vett részt Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka Szlovákiában, a Visegrádi Országok vezérkari főnökeinek találkozóján.

1599202985
A katonai vezetők megállapodtak a további katonai együttműködés megerősítésében és továbbfejlesztésében, döntést hoztak, hogy a 2019. július 1-jén kezdődő cseh elnökség idején munkacsoportot hoznak létre a V4 EU Harccsoport fejlesztési koncepciója érdekében, továbbá tárgyalásokat folytattak a NATO, az EU, a V4 és a kétoldalú kiképzési és gyakorlatok szinkronizálásának lehetőségéről azok hatékonyabbá tétele érdekében. Megállapodtak abban is, hogy a cseh elnökség idejére tervezik az új V4-es katonai koncepció bevezetését. A megbeszélések a visegrádi országok különleges erőinek együttműködésére is kiterjedtek, amelynek elmélyítésére a 2019. júniusra tervezett V4 Különleges Erők parancsnokai konferenciája ad majd lehetőséget.

1599202985
A felek nagy előrelépésnek tartják a VIMIMED (Visegrad Military Medicine Conference) elnevezésű V4-es katonaorvosi konferenciát, melyet 2019. februárjában, első alkalommal rendeztek meg.

Daniel Zmeko altábornagy, a szlovák Szárazföldi Vezérkar főnöke köszönetét fejezte ki cseh, magyar és lengyel kollégáinak a szlovák elnökség idején előterjesztett kezdeményezések támogatásáért, a találkozó zárásaként pedig az altábornagy szimbolikusan átadta a V4 vezérkarfőnöki jelképet Jaromir Zuna altábornagynak, cseh vezérkarfőnök-helyettesnek.

1599202985
Fotó: SVK PAO