Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Visszavárom önöket”

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2015. május 8. 18:44

Az afganisztáni műveleti területre induló MH Biztosítószakasz második váltásának búcsúztató ünnepségét tartották május elején az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

1595993406

A közel 30 fős alegység katonáinak többsége a hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljnál szolgál, közülük már sokan teljesítettek külszolgálatot különböző műveleti területeken.

1595993406
A szakasz feladata – a Mazar-e Sharif-ban létrehozott többnemzeti biztosító század részeként – az Északi Tanácsadói Parancsnokság (Train Advise and Assist Command – North – TAAC-N) alárendeltségébe tartozó tanácsadó csoportok szállítása és biztosítása lesz.

A búcsúztató ünnepségen Takács Attila dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka arra kérte a külszolgálatra indulókat, hogy a küldetésük sikeres teljesítése érdekében jól használják fel azt az ismeretanyagot, amit itthon elsajátítottak.

A családtagokat pedig arra kérte, hogy támogassák a szolgálat ideje alatt a külföldön lévő katonákat, tartsák velük a kapcsolatot és amennyiben segítségre van szükségük, akkor bátran keressék fel a Humánszolgáltató Iroda munkatársait.

A parancsnok végül hozzátette: „Visszavárom önöket, épen és egészségesen. Szükségünk van az önök tapasztalatára, felkészültségére. Az önök harctéri tapasztalata egy óriási kincs,

1595993406
hiszen a dandár legfontosabb értéke a katonák kiképzettsége."

Az MH Biztosító Szakasz parancsnoka az ünnepséget követően a kérdésünkre elmondta, hogy a januárban elkezdődött felkészítés után készen állnak a műveleti területre történő átcsoportosításra.

„Ezt a kis létszámú csapatot sikerült úgy összeválogatni, hogy működő képes legyen, az állomány összekovácsoltsága megfelelő. Emellett a technikai feltételeink is adottak a misszió sikeres ellátásához"

– fogalmazott.

2015. január elsejétől Afganisztánban az Eltökélt Támogatás Művelet (Resolute Support Mission – RSM) idejére a szövetséges erők kiképző és tanácsadói szerepben segítik az afgán nemzeti hadsereg és a rendőrség munkáját.

Az Eltökélt Támogatás Műveletben Magyarország mintegy 100 katonával vesz részt.


Fotó: a szerző felvételei