Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vitéz Szurmay Sándor emlékének ápolása megtisztelő kötelességünk

Szöveg: Hornyák Renáta |  2014. augusztus 3. 6:01

Az egykori MH Támogató Dandár 2012-ben vette fel az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár nevet. A magyar történelem egyik kevésbé ismert, de annál jelentősebb személyiségének, az alakulat névadójának sírját és annak környezetét tették rendbe július 30-án az alakulat 32. Nemzeti Honvéd Díszegységének katonái.

1595976382

Az első világháború kitörésének századik évfordulóján különösen fontos, hogy vitéz Szurmay Sándor emléke előtt tisztelegjünk. Az „uzsoki hős"-ként emlegetett Szurmay 1882-ben lépett katonai pályára, ahol elhivatottságának köszönhetően a ranglétra élére küzdte magát. Pályafutását 1884-ben hadnagyként kezdte a Magyar Honvédségnél, az első világégéskor már altábornagyként töltött be vezető beosztást a szervezet életében. 1914-ben honvédelmi államtitkári beosztását hagyta ott, hogy a harctéren szolgálhassa a hazát. Legnagyobb tettei között emlegetik, hogy a 38. honvédhadosztály parancsnokaként 1914. december 5-én megállította az oroszok betörését az Uzsoki-hágónál. Ezért a tettéért megkapta a katonai Mária Terézia-rend lovagkeresztjét, valamint IV. Károly király az uzsoki bárói rangot adományozta neki. 1917-től 1918-ig honvédelmi miniszterként tevékenykedett.

A világháború alatt egy jótékonysági alapot hozott létre a honvédség, a népfelkelés és a csendőrség hadirokkantjai és az elesettek özvegyei, árvái javára. Az őszirózsás forradalom után a polgári forradalom vívmányaira veszélyes egyénnek nyilvánították, ezért háborús bűnösség címén letartóztatták. 1920 februárjától összekötő tisztként működött a francia hadsereg katonai bizottságánál. Az aktív szolgálattól 1921-ben vonult vissza. 1945-ben bekövetkezett haláláig Budapesten élt és több könyvet írt, melyekben a hadászati és hadtörténeti témák kaptak nagy szerepet.

1595976382

A Fiumei úti sírkertben található nyughely rendbetételére a helyőrségdandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységének katonái vállalkoztak − összesen tízen. A vezérezredes sírját megtisztították és a környezetét is rendbe tették, hogy az méltóképpen képviselje az ott nyugvó háborús hőst.
Klement Arnold őrnagy, a csoport vezetője a sír rendbetételét és folyamatos karbantartását megtisztelő kötelezettségnek tekinti, hiszen vitéz uzsoki báró Szurmay Sándor nemcsak az alakulat névadója, hanem egy példaértékű életúttal rendelkező magyar katona is.

A helyszínen az 52-es parcella gondozására is időt szakítottak a csoport tagjai, a sírokhoz vezető utakat megtisztították és az elmúlt időszak viharainak nyomait is eltüntették.

1595976383

Fotó: 32. Nemzeti Honvéd Díszegység