Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ-főtitkár a Hamászt okolja a tűzszünet összeomlásáért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 3. 7:04

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Hamász palesztin szélsőséges szervezetet okolta pénteken a Gázai övezeti humanitárius tűzszünet összeomlásáért, és a feltehetően általuk magukkal vitt izraeli katona azonnali és feltétel nélküli elengedését követelte.

Ban Ki Mun Izraelt és a Hamász radikális palesztin mozgalmat is arra szólította fel, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, térjenek vissza a péntekre virradó éjszaka meghirdetett 72 órás fegyvernyugváshoz, amely tragikus módon csupán rövid ideig tartott – mondta Stephane Dujarric, a főtitkár szóvivője.

A felek egymást hibáztatták a tűzszünet összeomlása miatt, amely helyi idő szerint augusztus 1-jén, péntek reggel nyolckor lépett életbe. Kevesebb mint két órával később már kiújultak a harcok, mivel izraeli jelentések szerint az egyiptomi határ szomszédságában fekvő Rafahnál egy alagútból a Hamász fegyveresei támadtak izraeli katonákra. A kibontakozott közelharcban a palesztinok magukkal vittek egy izraeli katonát, és két másikat megöltek.

A főtitkár megjegyezte, hogy a világszervezetnek nincsenek független eszközei a péntek reggeli incidens kivizsgálására, a legutóbbi beszámolók alapján azonban megállapítható, hogy a két izraeli katona halála és harmadik társuk elhurcolása a tűzszünet életbe lépése után történt.

A Hamász azt állítja, hogy a katona foglyul ejtése a fegyvernyugvás kezdete előtt történt.

A világszervezet vezető tisztségviselője hozzátette, hogy a tűzszünet megsértésének nagyon komoly következményei vannak a gázai és izraeli lakosságra nézve.

Ban Ki Mun ugyancsak mélységes aggodalmát fejezte ki a Gázai övezetre mért izraeli csapások folytatódása miatt, amelyek péntek reggel óta több mint hetven palesztinnal végeztek.

A július 8-án indított izraeli offenzíva során palesztin források szerint mintegy 1400-an vesztették életüket, köztük 861 civil. Izraeli sajtóértesülések szerint az izraeli oldalon 3 polgári lakos halt meg az összetűzésekben, és 61 katona esett el.