Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Víz alatt, víz felett – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. július 7. 14:17

A Nyékládháza környékén elterülő háborítatlan bányatavak tükörsima felszínén két héten át légzőcsövek bukkantak fel és békatalpak keltettek hullámokat. A közelmúltban kezdődött el a Magyar Honvédség búvárainak éves összevont kiképzése.

1595975144
Hazánk édesvizein, azon belül kiképzési merülésekre alkalmas tavain, számos alakulatnak „kell" osztoznia. Ezért alakult ki, hogy egyfajta nyárváróként minden évben összegyűlnek az egyenruhás búvárok egy közös kiképzésre. A nyékládházi bányatavak különösen jó gyakorlóhelyeknek számítanak, hiszen nyugodt időben akár négy-öt méteres is lehet a látótávolság. Hány méteres? – kérdezheti az olvasó. Ám tudni kell, hogy a honvédség búvárjai legtöbbször negyven-ötven centiméteres látótávolságok mellett dolgoznak. Így érthető, hogy miért számít különlegesnek a szárazföldön igencsak szerény táv.

A Magyar Honvédség víz alatt is lélegezni képes katonái rendeltetésük szerint két csoportot alkotnak: műszaki, avagy munkabúvárok, illetve harci búvárok. A kéthetes kiképzés első felében a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és a budapesti MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred műszaki merülői gyakoroltak közösen. A megpróbáltatások sokuk számára már rutinfeladatnak minősültek, de voltak olyan búvárok is, akik az alaptanfolyamot elvégezve, első alkalommal merülhettek tapasztalt társaikkal. Számukra még minden feladat nagy kihívás, éppen ezért a foglalkozás arra is rávilágított, hogy milyen fontos csapatban dolgozni és figyelni egymásra – mindig, minden körülmények között. Hiszen a víz alatt számos veszély leselkedik. Megsérülhet, kifogyhat az oxigénpalack, bármelyikük fennakadhat egy-egy vízfenék menti akadályban. Ilyenkor nincs helye a pániknak, szakszerűen és rögtön kell cselekedni.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin július 11-én, pénteken megjelenő számában!)