Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Víz alatt, víz felett

Szöveg: Trautmann Balázs |  2016. június 15. 7:16

Kétszer egyhetes, a Magyar Honvédség teljes „búvárpalettáját” felölelő közös kiképzés helyszíne volt a Mályi-tó, illetve a mellette lévő kiképzési, oktatási és regeneráló központ.

1596015098

Valódi nagyüzem zajlott Mályiban, ahol Bagi László főhadnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) éves búvárösszevonásának vezetője tájékoztatta magazinunkat a gyakorlatról. A kiképzési rendezvényt a hivatásos és szerződéses állományú búvárok osztályba sorolására, továbbá a búvároktatók és a merülésvezetők összevonására, vizsgáztatására szervezte meg az MH ÖHP. Az első héten az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE), az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalja, továbbá az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred búvárai vettek részt. A második héten a nemrég alakult MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred katonabúvárai gyakoroltak.

Naponta – a szabályzat által előírt szüneteket figyelembe véve – egy-egy délelőtti és délutáni merülésre került sor. A résztvevők a saját maguk által megtervezett, az alakulatuk sajátosságainak, feladatainak megfelelő gyakorlatokat hajtották végre az egy hét alatt.

1596015098

A műszaki ezred katonabúvárai egy meghibásodott tolózárat cseréltek ki a víz alatt, emellett felderítettek és ballonok segítségével kiemeltek a vízből egy nehéz tárgyat is. A műszaki búvárok persze egyéb feladatokat (víz alatti hegesztések, fúrások, vágások) is képesek elvégezni, ha szükséges.

– Fontos azt is megemlíteni, hogy Szentesen működik a Magyar Honvédség egyetlen búvárkiképző bázisa. Így minden katona, aki búvár szeretne lenni, az alaptanfolyamot ott végzi el. Emellett a szaktanfolyamok többségét is Szentesen rendezik – mondta Bagi főhadnagy. Majd megjegyezte: azért is fontos a közös gyakorlás, mert soha nem lehet tudni, hogy mikor kell „élesben" együtt tevékenykedniük a különböző alakulatok búvárainak. Ez történt például a 2013. évi árvíz idején is, amikor a műszaki és a debreceni felderítőbúvárok együttes, megfeszített erővel dolgoztak a gátak védelmén. Ezt megkönnyítette, hogy a korábbi gyakorlatoknak köszönhetően már ismerték egymás felszerelését, munkamódszereit.

1596015098

A Mályi-tavon és a 3. számú Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központ területén immár hatodik esztendeje hajtanak végre búvárösszevonásokat és vizsgáztatásokat.

– Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár üzemeltetésében lévő központ állományával kiváló kapcsolat alakult ki az évek során: mindenben segítik a munkánkat. Itt tényleg csak a feladatra kell koncentrálni, hiszen a körülmények adottak ahhoz, hogy tartalmas kiképzést hajtsunk végre minden esztendőben, május–június környékén. Igaz, ehhez az is szükséges, hogy több hónapig tartó, folyamatos finomításokkal, változtatásokkal kísért tervezés előzze meg az összevonást. Az alakulatok is „bedolgoznak" ebbe, hiszen ők tudják pontosan megmondani, mire szeretnék a hangsúlyt fektetni az egyhetes kiképzés során – tette hozzá Bagi László.

1596015098

A biztonságra is ügyelni kell: a három foglalkozási helyen két mentőbúvár felügyelt a merülések végrehajtása közben. Ők azok, akik bármilyen búvárbaleset esetén a víz alól a partra mentik a bajba jutottakat, s akár már a víz felszínén megkezdik az elsősegélynyújtást. A helyszínen egy mentőtiszt is jelen volt, s természetesen a miskolci kórházzal szintén előre egyeztettek a kiképzési eseményről.

– A Mályi-tónál kialakított foglalkozási helyen egy feltételezett robbanótest felderítését végeztük el, ennek megjelölését, illetve a robbanótest kiemelését gyakoroltuk. Ez egy átlagosnak mondható, hétköznapi feladat a raj számára, azonban ezt is újra és újra gyakorolni kell. Mivel több esztendeje járunk már ide, jól ismerjük a helyszínt, a körülményeket – mondta el Török László zászlós, az MH 1. HTHE tűzszerészbúvár-rajának parancsnoka.

1596015099

Hiába azonban a gyakorlat, a jól ismert tó és part, a végrehajtás előtt a feladat minden egyes részletét pontosan meg kell tervezni: komoly technikai háttérre van szükség, ennek előkészítése és ellenőrzése szintén a felkészülés része. E háttérnek fontos eleme a sisakra szerelt kamera, amelynek segítségével a parton is látjuk, mi történik odalent. Az eszköz segít a felderítésben, így előre tudhatjuk, hogy milyen robbanótestet kell hatástalanítanunk. Ha a víz alatti körülmények nagyon rosszak, akkor fentről instrukciókkal lehet segíteni a búvárt. A kamerának köszönhetően azt is látni, ha a búvár bajba kerül, így a segítségére induló társa már a vízbe lépés előtt ismerni fogja a kialakult helyzetet, a körülményeket. A felvételek segítségével pedig elemezhetővé válnak a feladat végrehajtása közben elkövetett hibák is.

1596015099

Török László elmondta, hogy a négyfős raj az összes kitűzött, egymásra épülő, egyre nehezebb feladatot elvégezte (tájolás, víz alatti tárgyak keresése, kutatása, nagyobb tárgyak ballonnal végzett kiemelése, illetve robbanótest felderítése és kiemelése). Emellett megismerkedhettek a többi alakulat tevékenységével is, hiszen a tapasztalatcserével egymás munkáját segíthetik. A gyakorlatok során többnyire az SLB–92 sűrített levegős búvárkészüléket használták, de több feladatot MBF–2005 munkabúvár-felszerelésben hajtottak végre.

1596015099

Miklós Bence zászlós, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóaljának búvárkoordinátora, a kiképzési részleg beosztott altisztje megjegyezte: amit a gyakorlás során láttunk, az a felderítőbúvároknál teljesen hétköznapi feladat. A gyorsan pergő események során a partfelderítés, a part átvizsgálása, majd az elrejtett haditechnikai eszköz megkeresése és annak kiemelése után az egymást biztosító búvárok gyorsan visszatértek a nádasba, majd onnan „hazaindultak". A komplex foglalkozás során a felderítési információk megszerzését is gyakorolták, s erre a Mályi-tó ideális helyszín. Megfelelő a vízmélység, elég nagy a vízfelület, míg a tagolt partnak köszönhetően a megközelítést rejtetten végre lehet hajtani. Az itt lévő épületek emellett jó gyakorlópályát szolgáltatnak ahhoz, hogy a legalább ugyanannyira fontos szárazföldi szakharcászati elemeket is begyakorolják a búvárok. Az egy hét alatt, a már említett feladatok mellett, irányúszásokat és partfelderítést is végrehajtottak a katonák.

1596015099

Fotó: Dévényi Veronika

Forrás: Magyar Honvéd 2016. június