Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Voronyezs megye kormányzójával találkozott a honvédelmi miniszter

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2017. október 25. 17:10

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter október 25-én, szerdán hivatalában fogadta Alekszej Gorgyejevet, az oroszországi Voronyezs megye kormányzóját.

A találkozó során a beszélgetés két fő téma köré csoportosult: a felek egyrészről a doni harcok befejeződésének 75. évfordulójára tervezett „Don Expressz" projekt elindításáról, másrészről a kulturális-történelmi örökség megőrzése és tanulmányozása terén megvalósuló együttműködésről egyeztettek.

1596040507

A megbeszélés előzménye a dr. Simicskó István vezette hivatalos magyar küldöttség 2017 júliusi oroszországi látogatása volt, melynek során a delegáció Voronyezsbe, a második  világháborúban, a Don-kanyar mentén zajlott legsúlyosabb harcok helyszínére – Boldirjevkába és Gremjacsje-Rudkinóba – utazott. A kétnapos kegyeleti út során a magyar fél javasolta, hogy 2018-ban, a doni események évfordulójához kapcsolódva egy közös megemlékezést készítsenek elő, melynek egyik kiemelt eseménye lenne a „Don Expressz" elindítása. A vasúti járat célja, hogy a harcokban elesett, megsebesült vagy eltűnt mintegy 125 ezer magyar katona hozzátartozói méltó módon emlékezhessenek és leróhassák kegyeletüket szeretteik sírjainál a településeken létrehozott két Magyar Központi Katonai Temetőben.

A mai budapesti megbeszélésen e kezdeményezéssel kapcsolatban dr. Simicskó István kiemelte: a cél az, hogy a „Don Expressz"-t egyfajta zarándokútként szervezzék meg. A voronyezsi kormányzó hangsúlyozta: részéről minden támogatást megad a jubileumi ünnepség létrejöttéhez, azonban a további egyeztetések érdekében kormányközi megállapodásra lesz szükség. Ennek kapcsán szó esett a MÁV Nosztalgia Kft. és az Oroszországi Vasutak Nyrt. együttműködésének előmozdításáról is. Mindkét oldal megerősítette a tárgyalás során, hogy a nyári találkozó baráti hangulatban telt, és igen eredményesen zárult.

1596040507

A felek továbbá áttekintették a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum orosz társintézményekkel való együttműködésének módjait, különös tekintettel a „Voronyezs város Nagy Honvédő Háború Múzeuma", illetve a voronyezsi „Katonai és Hazafias Oktatási Központ, Múzeum-dioráma" kiállítóhelyekkel történő megállapodásra, technikai gyűjtemények kezelésének és bemutatásának, valamint műtárgyak kölcsönadásának lehetőségeivel.

1596040507

A delegáció élén október 24-26. között Budapestre látogató Gorgyejev kormányzó a honvédelmi miniszter mellett találkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) magyarországi regionális irodájával, továbbá a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vezetésével.


Fotó: Dévényi Veronika