Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zárógyakorlaton a biztosító szakasz

Szöveg: Pápai Annamária | Fotó: Szűcs Ádám Szilárd kk. és a szerző felvételei |  2020. április 27. 7:27

Zárógyakorlattal ért véget az MH Biztosító Szakasz jelenlegi váltásának több hétig tartó felkészülése, amely még februárban kezdődött.

1596078526

A felkészülés során – az új koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzet figyelembevételével – a kiképzők arra törekedtek, hogy az állomány valós, átfogó képet kapjon az afganisztáni helyzetről és a biztosító szakasz teljes feladatrendszeréről. Jelentős mértékben támaszkodtak a jelenleg is műveleti területen lévő, valamint a korábban afganisztáni missziós tapasztalatokat szerzett katonák ismereteire és az elmúlt időszakban bekövetkezett változásokra, tekintettel arra, hogy a kiutazók nagy része korábban már részt vett ebben a misszióban.

A zárógyakorlat során így a valóságot megközelítő helyzetek szimulálására törekedtek, nappal és éjszaka egyaránt. A nappali feladat során a katonák két tanácsadót (védendő személyt) kísértek az „afgán parancsnokokkal" történő egyeztetésre. A tárgyalást követően átszállították őket egy másik helyszínre – az épületet és a tárgyalás helyszínét folyamatosan biztosítva – ahol az afgán katonák éleslövészetét tekinthették meg a mentorok. Váratlan támadás érte azonban őket, amely során a tanácsadók könnyebb, illetve súlyos sérüléseket szenvedtek. Miután biztonságos helyszínre szállították a sebesülteket, megkezdték az ellátásukat, folyamatosan tartva a kapcsolatot a műveleti központtal. A sebesültellátást követően folyamatos biztosítás mellett szállították a mentőhelikopterhez a sérülteket, majd konvojmenetben visszatértek a bázisra.

1596078528

Az éjszakai művelet során egy ritkábban előforduló helyzettel szembesültek a végrehajtók: egy katonai bázist ért támadás után egy izolált személyt kellett felkutatniuk. (Egy-egy támadás után minden esetben végeznek létszámellenőrzést). Mivel saját területről volt szó, az utolsó ismert pozíció mellett rendelkezésre álltak azok az épületalaprajzok, fényképek is, amelyek segítségével sikerült megtalálniuk a keresett személyt. A bázis a támadás után még mindig ellenséges területnek minősült, ezért a menetet a kimenekítés során harcszerűen hajtották végre. A kimenekített személy szállítása során lesállásba futottak, majd miután azt leküzdötték, visszatértek a kiindulási helyükre.

A zárógyakorlatot, valamint a külszolgálati feladatra való felkészülést értékelés zárta.

GALÉRIA

Kapcsolódó cikk:
Misszióra készülnek