Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A járványhelyzetre felkészülve várja az érettségizőket a honvéd középiskola

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: archív |  2020. április 27. 8:41

Az új koronavírus okozta járványügyi helyzetben a középiskolák megszokott tanítási módszerei és az érettségi vizsgák lebonyolításának feltételei is megváltoztak. A debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium a megjelent kormányrendelet alapján felkészült a végzős növendékek fogadására – mondta el a honvedelem.hu-nak Kovács István alezredes, az intézmény igazgatója.

1596078605

Kovács István alezredestől megtudtuk, hogy az intézmény jól felkészült: minden szükséges óvintézkedést megtettek, amit a jogszabályok előírnak számukra, és erről elektronikus úton időben tájékoztatták mind a növendékeket, mind pedig a szüleiket.

„Minket is befolyásol a megjelent kormányrendelet, ami a veszélyhelyzetben a május-júniusi időszakban végrehajtandó érettségi vizsgákkal kapcsolatos, ennek alapján állítottunk össze egy érettségi programot. Április 21-ig volt lehetőségük a diákoknak arra, hogy módosítsanak azon, hogy közép vagy emelt szinten szeretnék végrehajtani az érettségi vizsgát. A módosításra kijelölt időszak letelte után elkészítettünk nekik egy nagyon részletes tájékoztatót és egy vizsgabehívót, amelyben közöljük velük azt, hogy igen, hozzánk kell bejönni, kivéve az emelt szintű érettségi vizsgákat. Ez tartalmazza azt is, mikor kezdődnek a vizsgák, mit hozzanak magukkal minden nap, milyen segédeszközökről ne feledkezzenek meg az egyes vizsganapokon, illetve milyen öltözetben kell megjelenni." – mondta az igazgató.

Hozzátette: problémaként merült fel, hogy az ország különböző tájegységeiről vannak növendékeik, így kötelességük lesz kollégiumi elhelyezést biztosítani számukra. Azok esetében is, akik csak érettségizni jönnek be, és azoknál is, akik előtte már a kollégiumba kérnek szálláslehetőséget, a lehető legszigorúbb higiénés szabályoknak megfelelően fognak eljárni. „Beléptető ponttal várjuk a gyerekeket, ahol nyilatkozni fognak arról, hogy nem jártak külföldön. Az előírt egészségügyi protokollnak megfelelően fognak belépni, hőmérsékletméréssel. A kollégiumi elhelyezést igénylők egyesével lesznek elszállásolva a kijelölt szobákban. A csoportosulásokat megpróbáljuk kiküszöbölni, amennyire csak lehetséges. Természetesen az étkeztetésükről és a pedagógiai felügyeletről is gondoskodni fogunk. A jelen helyzetben inkább otthonról napi szinten bejáró növendékek számára öltözőtermet biztosítunk. Ahhoz, hogy az érettségi méltóságát megadjuk, a diákok növendéki formaruhában fognak az írásbeli érettségi vizsgán számot adni a tudásukról. A kormányrendelet maximum tíz főt ír egy teremre, mi nyolc főt osztottunk be, akik egymástól legalább két-két és fél méter távolságra fognak elhelyezkedni. Az egészségügyi szabályzatok előírásának megfelelően biztosítunk minden növendék számára szájmaszkot, kézfertőtlenítő szert" – mondta az alezredes.

1596078605

Az intézmény emelt szintű angol nyelvi képzésű gimnáziumi osztályában tizennyolcan, a villamosipar- és elektronika szakgimnáziumi osztályban pedig húszan teszenk érettségi vizsgát tenni közép- és emelt szinten. A magyar, matematika, történelem és angol vizsgák május 4-7-ig zajlanak majd le. Automatikai és elektrotechnikai ismeretekből május 14-én fog vizsgázni középszinten tizenegy, míg emelt szinten kilenc növendék. Az informatika vizsga május 18-án, a mindenkit kötelezően érintő katonai alapismeretek vizsga pedig május 20-án lesz. Ez utóbbiból a gimnáziumi osztályból tizenhatan középszinten, ketten emelt szinten, míg a szakgimnáziumi osztályból tizenheten középszinten és hárman emelt szinten fognak érettségi vizsgát tenni. Egy emelt szintű szóbeli érettségire kötelezett tanuló lesz: ő testnevelésből fog érettségizni, mely vizsgatárgy esetében ez az előírás.

A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium április 27-én, hétfőn részletes jelentést küld a fenntartó Honvédelmi Minisztériumnak arról, hogy minden előkészítő munkálatot megtettek, amit a jogszabályok előírnak annak érdekében, hogy az ország jelenleg egyetlen honvéd középiskolájában minden rendelkezésre áll, ebben a rendkívüli helyzetben is, a növendékek sikeres érettségi vizsgájának lebonyolításához.

1596078604