Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zöld barettet húztak

Szöveg: Sályi Gergő őrmester |  2012. december 14. 11:37

Úgy ítélem meg, hogy felkészültek a feladatra – hangsúlyozta Domján László vezérőrnagy Győrött december 13-án.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka az MH EUFOR Kontingens 12. váltásának búcsúztatása, illetve az Egyesített Balkáni Hadszíntérről, valamint az ENSZ libanoni és az EU kongói missziójából hazatért egyéni beosztásúak visszafogadása alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen vett részt az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred laktanyájában.

1595946345

„A Magyar Honvédség ma már kész arra, hogy a világ bármely pontján különböző fizikai, biztonsági környezetben, műveleti tempóban, akár harci cselekményekben, akár békefenntartó, humanitárius műveletekben részt véve, a feladatait ellássa" – mondta Domján tábornok.

Az MH EUFOR Kontingens 12. váltásának állománya – akárcsak a 10. váltásé – a győri alakulatra épül. Somogyi Péter alezredes, kontingensparancsnok vezetésével szeptemberben kezdődött a missziós feladatban érintettek negyedéves felkészítése, amelynek vége a novemberben megrendezett, „Acélos Erő 2012" elnevezésű, háromnapos zárógyakorlat volt. A kontingens tagjai az elkövetkező hat hónapra a békefenntartók zöld színű barettjére cserélik saját, skarlátvörös sapkájukat.

1595946345

A családtagok és hozzátartozók jelenlétében megtartott állománygyűlésen a Balkánról, Libanonból és Kongóból hazatért magyar békefenntartók – köztük az alakulat parancsnoka, Kovács Ferenc mérnök ezredes, aki a szarajevói NATO-parancsnokság törzsfőnöke volt – Békefenntartásért Szolgálati Jelet vettek át.

A magyar békefenntartó alegységet Szabó Ferenc főhadnagy, evangélikus tábori lelkész áldotta meg. Az MH EUFOR Kontingens rendeltetése – a válságkezelési és békefenntartó tevékenységgel összhangban – tömegkezelés, fegyverbegyűjtés, objektumvédelem, területek biztosítása, területzárás, terület-ellenőrzés, konvojok kísérése, VIP-kísérés, valamint őrzés-védelmi feladatok végrehajtása lesz.

1595946345

Az EUFOR ALTHEA misszió feladatrendszerének változása miatt azonban a közel 150 katonából álló kontingens – a 30 fős „Fogadást Biztosító Részleg" tagjaitól eltekintve – nem utazik ki Szarajevóba. A magyar kontingens a műveletek tartalék ereje lesz, úgynevezett „Köztes Tartalék Század" feladatot fog ellátni 2013 januárjától fél éven keresztül. Mindez azt jelenti, hogy a 12. váltás katonái Magyarországon állomásoznak, műveleti területre pedig a nemzetközi erőkkel és a bosnyák hadsereggel közösen végrehajtandó együttműködési gyakorlatok idejére, illetve szükség esetén települnek át.

1595946345

Fotók: Gulyás Attila őrmester