Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zrínyi erőssége magyar területen állt

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. június 4. 13:45

Mára egyértelműen bizonyított, hogy Zrínyi-Újvár a Mura bal partján, magyar területen állt – derült ki prof. dr. Padányi József mérnök dandártábornok, stratégiai és intézményfejlesztési rektorhelyettes Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott május 30-i előadásából.

1595955095

A költő és hadvezér Zrínyi Miklós (1620-1664) egyetlen hazai területen található építménye Zrínyi-Újvár. A török 1664-ben a földdel tette egyenlővé, helye lassan feledésbe ment. A kutatómunka 2006-ban gyorsult fel, amikor a feltételezett helyszínen a csata- és hadszíntérkutatás legújabb módszereit alkalmazva kezdtek dolgozni a kutatók.

Száznál több lelet került elő a fémkeresős vizsgálatok nyomán, de felhasználták a légi fényképezést is pilóta nélküli repülőgépet igénybe véve. Bevetették a terepszkennert és a talajradart, az ásatásba is belekóstoltak. Metallurgia vizsgálatokat végeztek a fémleleteken. Kutattak a grazi levéltárban, ennek eredménye a 200 oldal egyelőre publikálatlan anyag a várról és Zrínyiről. A kutatók könyveket is megjelentettek magyar és horvát nyelven.

A Pro Scientia Aranyérmesek Társasága idén tavasszal elindított „Megvalósult álmok – aranyérmesek a tehetségekért" programsorozatán – amelybe a rektorhelyettes május 30-i előadása is illeszkedik –  olyan tudósokat kért fel, akik korábban egyetemi diákéveik alatt a kiemelkedő hallgatói tudományos munkájuk elismeréseképpen megkapták a Pro Scientia Aranyérem kitüntetést, azóta pedig szakterületük kiemelkedő, nemzetközileg is elismert kutatóivá, vezetőivé váltak.

1595955096

Fotó: archív