Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatértek a magyar tartalékosok a tengerentúli gyakorlatról

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Rácz Tünde, Kismartoni Mátyás |  2021. június 29. 19:40

Hazatért a Lousiana állambeli Fort Polk kiképzőbázisról a magyar önkéntes tartalékos század. Az Ohiói Nemzeti Gárda gyakorlatáról visszatérő katonákat Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának megbízott helyettese köszöntötte a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, június 29-én, kedden.

20210629_ISM1081

A minősítő gyakorlatról hazatérő tartalékosoknak mondott beszédében Sándor Zsolt vezérőrnagy kiemelte: a katonák két éven át készültek a feladatra, ez idő alatt a saját szabadidejüket fordították a felkészülésre. Ennek eredménye a sikeresen végrehajtott gyakorlat. „Kiváló embereink, kiválóan felkészült katonáink vannak, akik most is demonstrálták, hogy milyen feladatok végrehajtására lehetnek képesek, azok a férfiak és nők, akik önként vállalják a nemzet szolgálatát” - mondta.

Sándor Zsolt vezérőrnagy a hazatérő kontingens Egyesült Államokban szerzett tapasztalatai kapcsán rámutatott: „Aki onnan visszajön, az más emberként érkezik vissza. A saját határait túlszárnyalva teljesítették a feladatot. Ehhez kellett az az elszántság, az a tenni akarás, az az elkötelezettség, ami önökben megvan.”

RT1_0553

A tengerentúli gyakorlaton jól teljesítő tartalékosok június 1-jén utaztak ki az Egyesült Államokba. A hazatérő közel 150 katona értékes tapasztalatokkal gazdagodva landolt Ferihegyen. Többen elismerést vehettek át Sándor Zsolt vezérőrnagytól.

A kontingens fogadásánál – mások mellett - jelen volt Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese is.