Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helyreállt a “kapcsolat” a két Korea között

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 20. 13:51

Észak-Korea tájékoztatta a szomszédos Dél-Koreát, hogy szombaton ismét üzembe helyezi a két hadsereg közti forródrótot, közölte a dél-koreai országegyesítési minisztérium.

Az észak- és dél-koreai hadsereg közötti közvetlen kommunikációt lehetővé tevő telefonvonalat március 9-én kapcsolta ki Phenjan, hogy így tiltakozzon az amerikai és a dél-koreai hadsereg aznap kezdődött 12 napos közös hadgyakorlata ellen.

Észak-Korea ugyanakkor lezárta pénteken a Dél-Koreával közös határát, néhány napon belül immár harmadszor, így több száz dél-koreai munkás pénteken nem tudott eljutni a keszongi ipari parkba. A határzárat legkorábban hétfőn oldja fel Phenjan.

Az újabb és újabb határzárak megkérdőjelezik a két ország által közösen működtetett, eddig a Korea-közi együttműködés ígéretes példájának tekintett ipari park jövőjét.

Washington és Szöul rutinműveletnek nevezte a haderejük együttes védelmi képességét felmérő hadgyakorlatot, amely pénteken ért véget. A 26 ezer amerikai katonát és egy amerikai repülőgép-hordozó anyahajót is felvonultató gyakorlatok mindazonáltal kiterjedtebb volt, és hosszabb ideig tartottak, mint a korábbi években – mellesleg incidensek nélkül lezajlott – hasonló manőverek.