Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapatépítés a pókerasztaloknál

Szöveg: Kecskeméti József |  2009. március 20. 14:32

Egyre népszerűbb Magyarországon is a póker, így nem lehet azon csodálkozni, hogy immár csapatversenyt írtak ki különböző egyenruhás testületek számára. Aki figyelemmel követi a közvetítéseket egy sportcsatornán, az tudja: a póker férfisport. Ez most fokozottan igaz volt.

Február végén már kora reggel kezdett megtelni az Eurocenterben található kaszinó pókerterme. Nem kialvatlan szemű játékfüggők és szerencselovagok gyülekeztek, hanem „katonák". No, nem egy reggeli eligazitásra, hanem, hogy pókerezzenek. A Hercules Fiai Sportegyesület szervezésében ugyanis első ízben írtak ki a kártyajátékban katonai csapatversenyt.

Nem ment a pároknak

Korai örömben izzottak az arcok. A háromnegyed tízkor kezdődő regisztrációig néhányan már a díjakat csekkolták. Az óhaj beteljesüléséig azonban hosszú volt az út. A marcona tekintetű hadfiak között elvétve tűnt fel egy-egy nő. No persze. Nem csak a katonai pálya „jó mulatság, férfimunka", de a pókerben is az erősebb nem képviselői játsszák a főszerepet. Tisztelet a kivételnek. Mondjuk Victoria Corennek, aki 2006-ban 500 ezer fontot nyert a European Poker Tour londoni állomásán. A Nevada Casinóban ekkora díjak nem voltak, de semmiképpen nem panaszkodhattak a résztvevők. 1,3 millióra rúgott a tárgynyeremények összértéke.

1595885142
No, de vissza a játékhoz. Klasszikus no limit texas hold’em-et játszottak a három fős csapatok, melyek tagjait a feliratkozás után sorsoltak az egyes asztalokhoz. Volt, akinek itt eldőlt a sorsa, hiszen nem lehetett véletlen a halk sóhaj: „már megint a profikkal kerültem össze". Apropó profik. Tán csak a szakmájuk tette, de a versenyzők körében kevesen éltek a jól megszokott álcázásokkal: a mélyen az arcba húzott sapkával, vagy éppen azzal a napszemüveggel, melyen a napsugarak is sikoltva csúsznak el. A lányok között azért volt olyan, aki természet adta szépségét hangsúlyozva próbálta zavarba hozni ellenfeleit. Ez csak többé-kevésbé sikerült, de a csillogó szemek kellő elégtételt jelenthettek.

Tízezer kezdő zseton, negyedóránként emelkedő vakok. No meg egy kis könnyítés: a negyedik vakemelésig háromezer forint leszurkolásával visszavásárolhatta magát a kevésbé szerencsés a játékba. Erre nem is kellett sokáig várni. Az egyik asztalnál kézben ász pár. Már harsan is a mágikus „all in". Nem kellett volna, hiszen simán kizuhant egy király-jumbó kétpár ellenében. De három ropogós ezres kis időre megoldotta gondjait. Közben megindult a pszichológiai hadviselés is: vicces történetekkel fárasztani az ellenfelet, vagy éppen flegmán bemutatni egy-egy ászt. Persze lehet, hogy a másik lap egy nyamvadt négyes volt. Egyébként ezen a napon a pároknak-két pároknak nagyon nem ment. Két pár bizony nagyon keveset ér egy flush ellen.

Szerencsés vesztes

Nem kellett sokáig várni arra, hogy az első kiesés megtörténjen. Beszedics Tamás három éve játszik, de csak ezek között a keretek között. hamar kiderült róla, hogy „civilben" pénzügyőr. Vicces lett volna egy erős felindulásból elkövetett gyors zárjegyellenőrzés, de egy nyomozó ilyen piszlicsáré ügyekkel már nem foglalkozik. Mindenesetre ő is egyike volt, akinek a sorsoláskor eldőlt a sorsa. Két agresszív játékos ült előttem, így pedig nagyon nehéz játszani is, nemhogy blöffölni – ecsetelte korai búcsújának okait. Sebaj. A csapat még nyerhet – vigasztalta magát. Mondjuk az is igaz, hogy nem sokáig búslakodott a nyomozó. A VIP-asztalnál hamarosan feltűnt – a szponzorok, támogatók, barátok és magasabb beosztású csapatvezetők között – a hely tulajdonosa, Korda György is.

1595885142
 

Ettől kezdve megbolydult az élet. Nem elég, hogy mindenki Mr. Pokerman bőrére vadászott, hiszen külön díjat tűztek ki a kiejtésére, de a vakuk is állandóan villogtak az addig félhomályban lévő teremben. Majd’ mindenki le akarta magát fotóztatni a diákszigetek örökbecsű sztárjával. Ha ez nem is sikerülhetett, akkor legalább egy fotót az asztalnál – felkiáltással keringtek a teremben az alkalmi paparazzók. Akinek nem volt fényképezőgépe, az se búslakodott: kamerás mobillal igyekeztek örök emléket szerezni magának. Korda György nem hazudtolta meg magát: halk szavakkal – mintha csak kommentálna – magyarázta, hogy mit miért kellett, vagy éppen nem kellett volna tenni. Már fél három volt, és ellenfelei nem fogyatkoztak, ellenben a kibicek tábora egyre nőtt.

Újító egyesület

Eközben gyorsan fogytak a játékosok. Nem is csoda, hiszen már ezer forint felett járt a vakok nagysága. Harmincadik körül a főszervező Máté Imre is kiesett. A Hercules Fiai Sportegyesület gründolója elmondta: a 2001-ben alapított egyesület mindig is újító szellemű volt. Elsőként honosították meg például a honvédségen belül a fallabdát. De paintballoznak is, és van technikai, gokart szakosztályuk is. Ezek érthetőek is, de a póker azért nem különösebben kötődik a katonasághoz. Hamar kiderült, hogy az egyesület egyik támogatója, a Bravo Group egyik vezetőjétől, Tóth Pétertől kaptak kedvet hozzá. Õ egyébként némiképp keserűen jegyzi meg: fejemre is nőttek. A katonai pókerversenyt tavaly rendezte meg az SE először.

2007-ben százan vettek részt rajta, idén azonban ki akarták szélesíteni. Így keleti és nyugati selejtezők után alakult ki a döntőbe jutott húsz háromfős csapat mezőnye. Ez így furcsának tűnhet, hiszen a póker egyéni sport. Máté Imre szándékai szerint azonban egyfajta csapatépítésnek is felfogható a verseny. Komoly visszatartó erőt képvisel ugyanis, hogy a résztvevők nem magukért, hanem társaikért is felelőséggel tartoznak. Talán ennek is köszönhető, hogy sokan alig avatkoztak játékba, csak üldögéltek a természetes módon fogyó zsetonjaik felett. Elég vicces volt a másfél órányi játék után a halk zsibongást megtörő „all in 800-ig" kiáltás. Ekkor már egyesek előtt ugyanis több tízezres nagyságrendben halmozódtak a zsetonok.

A verseny kora délutánig tartott, és bármennyire is csapatverseny volt, azért egyéniben is hirdettek a végén győztest. A legjobb pókerjátékosnak Jécsák Péter bizonyult, aki a Hercules2 csapatban kártyázott. A csapat egyébként holtversenyben második lett Lúzerekkel egyetemben. Ezt utóbbi képviseletében Darnai Zoltán a második helyen végzett. Bukovics János mérnök hadnagy végzett egyéniben a harmadik helyen. A legeredményesebb hölgyversenyző, Debreczeni Bettina a negyedik lett, ellenben csapata, a Trezorpóker bizonyult a legjobb teamnek.

Címkéksport