Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megnyugtató épségben viszontlátni a katonáinkat

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. március 20. 17:17

Ez a mondat Szolnokon két beszédben is elhangzott, amikor a honvédelmi tárca vezetői az Afganisztánból hazaérkezett kontingens személyi állományát köszöntötték. Itt olvasták fel a honvédelmi miniszter parancsát, amelyben március 9-ével a katonák afganisztáni vezénylését megszüntették.

Az ünnepélyes visszafogadó ünnepséget Szolnok belvárosában, a Hild téren, érdeklődők és a hozzátartozók jelenlétében tartották meg. A parancsnok, Sándor Zsolt ezredes vezetésével 256 katona sorakozott fel, akik Afganisztánban egyrészt a NATO Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) alárendeltségében, a többség pedig a Tartományi Újjáépítési Csoportban (PRT) dolgozott. A csapatzászló és az elöljáró fogadását követően, a zenekar eljátszotta a himnuszt, majd a különböző szintű parancsok kihirdetésére került sor. Az ünnepségen jelenlévő parancsnokok a külföldi misszióban kiemelkedő teljesítményt nyújtóknak kitüntetéseket és egyéb elismeréseket adtak át. Ezt követte a honvédelmi miniszter által adományozott „Békefenntartásért Szolgálati Jel" átadása, a kontingensben szolgálatot teljesítő minden katonának.

1595885143
Dr. Füredi Károly a Honvédelmi Minisztérium szakállamtitkára köszöntötte az Afganisztánból visszaérkezett kontingens állományát. Kiemelte, hogy mindig nagy öröm az, ha a missziókból épen és egészségesen érkeznek vissza a katonáink. Különösen vonatkozik ez, az Afganisztánból visszaérkező csapatokra, mert az egész világon jelenleg az afgán küldetés a legnehezebb feladat. Sajnos az országban nem javult a biztonsági helyzet, annak ellenére, hogy a NATO és a szövetségesei nagy erőfeszítéseket tesznek a nyugodt viszonyok kialakítására. Ebből a nemzetközi erőfeszítésből Magyarország is kiveszi a részét. A tartományi újjáépítés mellett, napjainkban magyar katonák biztosítják a kabuli repülőtér védelmét is. A magyar katonák a NATO alárendeltségében, magyar zászló alatt teljesítik ezeket a bonyolult feladatokat. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a NATO vállalásunknak megfelelően tovább folytassuk ezt a missziót, elősegítve ezzel az afgán nép jövőbeni boldogulását.

A magyar társadalom nagy figyelmet fordít katonáink külföldi jelenlétére és az állampolgárok között  nagy az elismertsége ennek a tevékenységnek. Egyre több férfi és nő vállalja a katonai szolgálatot és ezek közül a legrátermettebbek a külföldi szolgálatteljesítésben is részt vesznek. Hangsúlyozta, hogy az itthon maradt hozzátartozók is szolgálatot teljesítettek. Megköszönte a feleségek, férjek és a szülők elmúlt fél évben tanúsított megértését és türelmét.

Az ünnepség a katonák díszelgésével zárult.

1595885143
 

Tömböl László mérnök vezérezredes, vezérkari főnök az ünnepséget követő fogadáson kiemelte, hogy a hangulata is egészen más egy visszafogadó ünnepségnek, mint amikor búcsúztatjuk a műveleti területre kiutazó katonákat. Nagyon nagy eredmény, hogy ma minden katona egészségesen újra közöttünk van. Büszke arra, amit a katonáink kint Afganisztánban végeztek. Abban az országban, ahol sok szempontból még mindig nagy elmaradások vannak, segítették, hogy az országban az emberek békében és biztonságban éljenek. Nagyon jó érzés számára, hogy ilyen nagyszerű katonáknak lehet a parancsnoka. Megköszönte a hozzátartozók támogatását, mert a stabil háttér nélkül a katonák nem tudták volna ilyen magas szinten teljesíteni a szolgálati kötelezettségeiket.