Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Heves támadások Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 11. 19:04

Legkevesebb egy embert megöltek és húszat megsebesítettek a kormányerők július 11-én hétfőn a közép-szíriai Homsz városa ellen intézett támadásokban, a leghevesebbekben azóta, hogy két hónapja katonák vonultak be oda a Bassár el-Aszad elnök és kormánya elleni tüntetések letörésére – közölték helyi lakosok.

A Szíria harmadik legnagyobb városában páncélozott járművek és harckocsik támogatásával végrehajtott akciók egy nappal azután indultak, hogy a hatóságok – az ellenzék által bojkottált – értekezletet tartottak “a nemzeti párbeszédért". Az ellenzéki erők hiteltelennek ítélték a kétnapos tanácskozást, ezért attól távol maradtak a fő ellenzéki vezetők és aktivisták. Közölték, hogy addig nem vesznek részt ilyen eseményen, amíg a hatóságok nem hagynak fel a rendszerellenes tüntetések kegyetlen elfojtásával.

“A katonai akciók, a házról házra járó katonák általi őrizetbe vételek rutinszerűvé váltak a tüntetések kezdete óta, de ezúttal egész éjjel megállás nélkül lövöldöztek a főbb lakónegyedekben" – mondta Báb-Szbaa negyed egyik lakója. Egy szíriai emberjogi szervezet szerint a páncélozott járművek gépfegyverrel lőttek sűrűn lakott negyedeket, és sok embert vettek őrizetbe az éjjel.

Az 50 kilométerrel északabbra fekvő Hamában is házról házra jártak a biztonsági erők, ellenzékiek után kutatva, s szintén hallatszottak lövések, de áldozatokról eddig nincs hír – mondták helybéli aktivisták. Jogvédők szerint szíriaiak százait veszik őrizetbe hetente, s velük is növekszik a szíriai börtönökben tartott több mint 12 ezer politikai fogoly száma.

Szíria meggátolja a független média túlnyomó részének működését az országban, így nehéz ellenőrizni mind az emberjogi aktivisták, mind a hatóságok beszámolóit a történtekről.

Címkékharckocsijog