Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Híd önmagunk, közösségeink, országok és kontinensek között

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. augusztus 13. 16:57

„Ma a magyar katonameteorológia nemcsak egyszerűen a Magyar Honvédség történelmének szerves része, hanem híd önmagunk, közösségeink, országok és kontinensek között. És híd a civil-katonai együttműködésben is” – fogalmazott dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a katonai meteorológia napja alkalmából írt köszöntőlevelében, amelyet augusztus 13-án, hétfőn olvastak fel az MH Geoinformációs Szolgálat ünnepi állománygyűlésén. A megjelenteket Tóth László okleveles mérnök ezredes, szolgálatfőnök köszöntötte.

A Honvéd Vezérkar főnöke köszöntőlevelében kiemelte, hogy e nap nemcsak a fegyvernemi kultuszt, az együvé tartozás érzésének felkeltését s erősítését jelenti, hanem az emlékezést is, hiszen a magyar repülésmeteorológiai kutatás alapítója, a hazai katonai meteorológia „atyja", Hille Alfréd meteorológus ezredes születésének 121. évfordulójához is kötődik.

1595940043
Benkő Tibor vezérezredes levelében hangsúlyozta, hogy izgalmas, érdekes és stratégiai jelentőségű hivatás a katonameteorológusoké. Olyan szakma, amely ősidők óta érdekli az emberiséget, s amely rendkívül fontos ma is a hadászatban, a hadászati műveletek tervezésénél, „az eredményesség biztosítása érdekében pedig egyenesen megkerülhetetlenné vált".

A Honvéd Vezérkar főnöke aláhúzta: e szakmában nincsenek országhatárok, s e tevékenység folyamatos tudást, alkotó gondolkodást igényel. A honvédelmi kiképzés és szolgálat, a hazai és NATO-gyakorlatok, a missziók katonai támogató tevékenysége mellett nélkülözhetetlen a nagy tömegeket vonzó rendezvények biztosításában, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzetekben is.

A rendezvény – az eddigi hagyományoknak megfelelően
– szakmai előadásokkal folytatódott. Kovács Győző közalkalmazott a repülésmeteorológiai mérésekről, Seres András hadnagy pedig a zivatarok jellegéről, mérésekről beszélt.

Az elismerések átadása után mondott pohárköszöntőjében dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a katonameteorológusok rendkívüli felelősségét emelte ki.

 
1595940043
 
1595940043

 
 Fotó: Rácz Tünde