Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hivatalba lépett az Egyesült Államok új afganisztáni nagykövete

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 25. 16:51

Hivatalba lépett Ryan Crocker, az Egyesült Államok új afganisztáni nagykövete hétfőn. A 62 éves, nehéz küldetéseken edződött Crocker Karl Eikenberryt váltotta Kabulban. Eikenberrynek hírhedten rossz viszonya volt Hamid Karzai afgán elnökkel, különösen azután, hogy a WikiLeaks oknyomozó honlap 2010 végén nyilvánosságra hozott több amerikai diplomáciai táviratot, amelyek gyenge, kevéssé hozzáértő és paranoid vezetőként írták le Karzait.

„Itt az idő, hogy háttérbe vonuljunk, és az afgánok átvegyék a kezdeményezést" – mondta Crocker az eskütételkor a világ egyik legnagyobb nagykövetségén.

Washington 2012 végéig 30 ezer katona kivonását tervezi Afganisztánból. Ez az általa küldött kontingens harmada.

Eközben a NATO július 17-e óta 7 zónában adta át az irányítást az afgán erőknek az átmenet jegyében, amelynek eredményeként 2014 végére az afgánok teljesen átveszik a biztonsági feladatokat a nemzetközi haderőtől.

„Elővigyázatosan kell haladnunk" – vélte az új amerikai nagykövet. „Honfitársainknak elegük van a katonai beavatkozásból, és annak pénzben, illetve emberéletben mért árából."

Crocker hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak nem érdeke állandó katonai támaszpontot létesíteni Afganisztánban, ahogy arra sem akarja használni az ázsiai országot, hogy a szomszédos területekre befolyást gyakoroljon. „Addig maradunk, amíg szükséges, egy perccel sem tovább" – mondta a nagykövet.

Crocker néhány nappal azután lépett hivatalba, hogy John Allen tábornok felváltotta David Petraeust a NATO-vezette nemzetközi haderő (ISAF) élén. A nagykövet jól ismeri a régiót. 2001-ben ő volt az, aki a tálibok elűzése után ideiglenes ügyvivőként újra megnyitotta a kabuli nagykövetséget, valamint Pakisztánban, Irakban, Szíriában, Kuvaitban és Libanonban is szolgált.