Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Holland látogató a magyar táborban

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. március 9. 14:22

Bemutatkozó látogatást tett Camp Pannóniában a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) törzsfőnökének stabilizációért felelős helyettese, Boersboom admirális. Az admirálist Sándor Zsolt ezredes a PRT 5. váltásának búcsúzó – és Korom Ferenc ezredes a PRT 6. váltásának parancsnoka együttesen fogadta.

A holland haditengerészet admirálisát nemrég nevezték ki egy többnemzetiségű törzs élére, ahol egy évig fogja beosztását ellátni. Útjára elkísérte közvetlen környezete, közöttük Varjú Gusztáv ezredes is, aki az ISAF parancsnokság Civil-katonai Kapcsolatok Főnökség főnök helyettese.

Boersboom admirális feladata, hogy figyelemmel kísérje és koordinálja az Afganisztánban működő Tartományi Újjáépítési Csoportok fejlesztési munkáit, hogy országrészenként ne mutatkozzanak nagy különbségek az eddig végrehajtott beruházások számát és volumenét tekintve. Tervei szerint egy év alatt a PRT-k mindegyikét kétszer meglátogatja. Kiemelte, hogy különös figyelmet fog fordítani a mák és cannabis termelés visszaszorítására és ebben új programokkal kívánja támogatni a tartományokat.

Baghlan tartomány kormányzójával folytatott kötetlen beszélgetés során pedig kifejtette, hogy a tartomány újjáépítéséhez nagyban hozzájárulna, ha sikerülne teljesen kiszorítani a kábítószer termelést és terjesztést.
A magyar táborban átfogó jelentést kapott a PRT tevékenységeiről és hatáskörébe tartozó járásokról, majd kíváncsian érdeklődött táborról. Camp Pannónia 2006. ősze előtt még holland katonáknak adott otthont és tájékozódott az átadott felszerelésekről.