Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jól vették az akadályokat

Szöveg: Szurmay Zoltán |  2009. március 9. 13:23

Járőrversenyt rendeztek március elején az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. A „’86-os erőpróba” elnevezésű program időpontja nem véletlenül esett márciusra. Két évvel ezelőtt ekkor alakult meg ugyanis az MH 86. Szolnok Helikopter Ezred jogutódjaként az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis.

Az időjárás kedvező volt, bár az előző napok esőzései igencsak próbára tették a gyakorlat résztvevőit. A nevezés önkéntes volt. A kihívást tizenegy csapat vállalta, mindegyik öt katonával indult.

A járőrversenyt szervező csapat vezetője Turzai Zsolt zászlós, a Helikopter Bázis vezénylő zászlósa volt. A foglalkozás jó alkalmat teremtett arra, hogy a résztvevők felmérjék képességeiket elméletben és gyakorlatban egyaránt, bizonyíthatták rátermettségüket a kitartás, a csapatszellem fejlesztése területén, megismerhették teljesítményhatáraikat.

 

A járőrversenyen erőnléti feladatok szerepeltek; általános katonai ismeretekből vizsgáztak. A program része volt lőelmélet-lőgyakorlat, tereptan, fegyveranyag ismeret, vegyvédelem. Elsősegély-nyújtásból, idegen nyelvből tettek próbát, szakharcászati feladatokat hajtottak végre.

Minden csapat sikeresen leküzdötte az akadályokat. Ezt szó szerint kell érteni, hisz az első helyszín, a start után a sportpálya melletti akadálypályán volt. Már előtte megismerkedtek azonban a lézerjel érzékelés alapelvén működő MILES szimulációs rendszerrel. Ezt a rendszert használták az objektív kontroll, a találatok pontos jelzése-értékelése érdekében. Az ellenőrző pontokat térkép és tájoló segítségével találták meg, minden másodperc számított. Senki nem tudhatta, merre lesz a következő helyszín. A második helyszínen bajbajutott helikopter személyzetet kellett menteni „harci körülmények" között. Úgy, mintha élesben történt volna a művelet. Számolni kellett ugyanis azzal, hogy ellenség rejtőzködik a közelben. Õk, az alájátszók pedig igen pontosan céloztak. A sisakon lévő érzékelők azonnal jeleztek, amikor találat érte a raj valamelyik tagját. Az ellátott sérülteket, normaidőn belül kellett a kiemelési pontra szállítani, miközben biztosították a műveleti területen történő mentést.

 

A harmadik helyszínen AK-63-as gépkarabélyt, PKMSZ géppuskát, P9RC pisztolyt szereltek szét és raktak össze megadott normaidőre. Ezt követően általános katonai feladatlapot töltöttek ki. A következő állomáson tereptani ismeretekből bizonyítottak, majd angol szöveget értelmeztek és vegyvédelmi eszközöket vettek fel normaidőre, az utolsó, a hetedik állomáson anatómiai alakra lőttek.

A bírók a legapróbb részletekre is figyeltek. A szerzett pontok döntötték el a végső sorrendet. Úgy, mint akkor, amikor NATO szakemberek ellenőrzik és mérik fel a katonai szervezeteket. A szervezők célja többek között az volt, hogy a katonák növeljék jártasságukat olyan képességek megszerzésében, melyek egy nemzetközi megmérettetésnél is fontosak lehetnek.

Lamos Imre dandártábornok, bázisparancsnok a helyi sajtó képviselőnek elmondta, hogy a járőrversenyt jövőre is megrendezi a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, a pénteki program hagyományteremtő volt. Az alájátszókkal együtt több mint száz katona vett részt benne. Elismeréssel szólt az önkéntes résztvevők és a szervezők munkájáról.

Az eredményhirdetésre a március 9-i, hétfői bázissorakozón került sor. A példaértékű munkáért a szervezők oklevelet kaptak, a legjobbak ajándékcsomagot és vándorserleget vettek át a bázis parancsnokától. Az első helyezett a Szállítóhelikopter Zászlóalj üzembentartó századának csapata lett, így egy évig ők őrzik a vándorserleget.

Fotók: Simon Zoltán