Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túl a századik bejelentésen…

Szöveg: Szűcs László |  2009. március 9. 13:09

A tizedik héten, azaz március 2–8-a között 28 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül kilenc esetben soron kívül kellett intézkedniük.

Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a bejelentések száma az elmúlt héten átlépte a százat, idén eddig egészen pontosan 126 bejelentést kaptak.

Március 3-án a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszatenyőről kaptak bejelentést a tűzszerészek, miszerint a vasútállomástól ötven, a főúttól húsz, a lakóházaktól pedig kétszáz méterre, a közterületen, földmunka közben bukkantak a munkások egy, a második világháborúból visszamaradt kézigránátra. A veszélyes szerkezetet a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Ugyancsak ezen a napon, a Győr-Moson-Sopron megyei Gyalókán, a Fő úton, hatvan méterre a lakóházaktól bukkantak a földmunkát végző munkások egy robbanószerkezetnek látszó tárgyra. Azonnal értesítették a tűzszerészeket, akik a helyszínre érkezve megállapították, hogy egy 42 mintájú kézigránát került elő. A gránátot a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Március 7-én a főváros XI. kerületében, a Móricz Zsigmond körtéren, a 4-es metró építési munkálatai közben bukkantak a munkások egy 120 milliméteres aknavető gránátra. A szerkezetről a helyszínre érkező, Kelemen Ferenc törzsőrmester vezette járőr megállapította, hogy biztonságosan szállítható, így a központi gyűjtőbe vitték, megsemmisítését később végzik el.

Március 8-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A településen bontják a rendőrségi épületet, az építési törmelék elszállítása közben, a konténerben bukkantak egy világháborúból visszamaradt veszélyes szerkezetre a munkások. Az azonnal a helyszínre érkező tűzszerész járőr – Kelemen Ferenc törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy M8-as típusú, szovjet gyártmányú sorozatvető rakéta került elő. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Ugyancsak március 8-án a Heves megyei Gyöngyösön, a városi rendőrkapitányságon jelentkezett egy férfi, hogy a telkén egy világháborús robbanószerkezetet talált. A rozsdás lövedéket betette autója csomagtartójába, s a rendőrségre hajtott vele. Az azonnal értesített tűzszerész járőr – Kelemen Ferenc törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy a férfi egy 85 milliméteres páncéltörő gránátot talált, amelyik szerencsére nem volt kilőtt állapotban, így biztonságosan szállítható. A gránátot a tűzszerészek a központi gyűjtőbe vitték.