Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hónapok óta nem történt ilyen súlyos merénylet Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. november 10. 11:18

Közel két tucat halottja és több mint negyven sebesültje volt annak a két pokolgépes merényletnek, amelyet hétfőn követtek el Bagdad északi részén ugyanazon a helyszínen.

A két merénylet a reggeli csúcsforgalom idején történt a főváros északi részében, a jobbára síiták lakta Kászra negyedében.

A rendőrség szerint az első detonációt egy gépkocsiban elhelyezett pokolgép okozta. A második robbanást viszont egy öngyilkos merénylő hajtotta végre: levegőbe röpítette magát a felrobbantott gépkocsi köréje gyűlt tömegben. A merénylet áldozatairól szóló jelentések egyelőre nem egyeznek, egyes hírek szerint legalább 22, más jelentések szerint több mint 25 halálos áldozata volt a két robbantásnak, a sebesültek száma pedig meghaladja a negyvenet. Ez volt az elmúlt hónapok legsúlyosabb robbantás-sorozata Irakban.

Az elmúlt évben jelentős mértékben csökkent Irakban az erőszakos cselekmények száma, és nincs többé olyan fegyveres csoport, amely képes lenne béklyóban tartani teljes városokat és falvakat. Polgári és katonai célpontok ellen ugyanakkor napi rendszerességgel követnek el pokolgépes támadásokat, de a hétfőihez hasonló súlyos esetek ritkák.

Címkékrobbantás