Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvéd tisztjelöltek felkészítése Szolnokon

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2022. május 6. 15:44

ENSZ békeműveleti alapfelkészítésen vett részt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) több mint harminc honvéd tisztjelöltje május 2-5. között az MH Béketámogató Kiképző Központban. A foglalkozások a békefenntartói eljárások tantárgy keretében zajlottak, a kihelyezett szolnoki órákért a hallgatók kreditpontokat kapnak, a tantárgy gyakorlati jeggyel zárul.

Békeműveleti felkészítés Szolnok (5)

Az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Logisztikai Intézetének másodéves, katonai logisztika alapszakos hallgatói az általánosan alkalmazott békefenntartási eljárásmódokkal és technikákkal ismerkedtek meg. A leendő honvédtisztek a felkészítés során elméleti és gyakorlati foglalkozásokon sajátították el – egyebek mellett – az angol nyelvű rádió hírváltás szabályait, megismerkedtek a megfigyelőpontok telepítésének, üzemeltetésének sajátosságaival, továbbá a műveleti területen megkövetelt viselkedési szabályokkal. Gyakorolták a tárgyalástechnikát, valamint a tolmácskezelést, emellett megtanulták, mi a teendőjük egy baleseti helyszínen.

Békeműveleti felkészítés Szolnok (11)

A felkészítés utolsó napján az elméletben megszerzett tudásukról terepen adtak számot. A Szolnokon megrendezett zárófeladaton egy komplex járőrgyakorlat során a tisztjelöltek fegyvertelen ENSZ katonai megfigyelőként vettek részt. A hallgatókból összeállított három gyalogjárőr-csoportnak különböző beállított helyzetekben kellett helytállnia, egyebek mellett legális és illegális ellenőrző-áteresztő ponton kellett átjutniuk, valamint a helyi média folyamatos érdeklődése mellett két sérültet is el kellett látniuk. A járőrgyakorlat során minden egyes szituációt azonnali kiértékelés követett.

A tanfolyam az oklevelek átadásával ért véget.