Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A családi értékek megőrzője

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. január 9. 18:05

Az új szolgálatban az a feladatom, hogy minél közelebb menjek a katonákhoz és a katonacsaládokhoz. Szeretnék közöttük, emberként jelen lenni.” Ezek a mondatok hangzottak el Bíró László tábori püspök a beavatási szertartásán, amit a Szent István Bazilikában tartottak.

A püspöki beiktatására rendezett szentmisét Bíró László tábori püspök celebrálta és a szokásoktól eltérően a zsoltárok elénekléséhez a zenei kíséretet nem a bazilika orgonája, hanem az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred zenekara biztosította.

Az ünnepi szertartás a kinevezési bulla felolvasásával kezdődött. A pápai levelet latin nyelven dr. Juliusz Janusz címzetes érsek, apostoli nuncius, magyar nyelven, Berta Tibor ezredes, általános helynök ismertette a megjelentekkel. A levélben kiemelték, hogy a Szentatya XVI. Benedek pápa, Bíró Lászlót alkalmasnak találták arra a feladatra, hogy a nehéz viszonyok között dolgozó katonák és családtagjaik lelki gondozásával foglalkozzon, ezért nevezték ki a Magyar Honvédség Katolikus Tábori Püspökség, tábori püspökévé.

Ezt követő köszöntő beszédében dr. Juliusz Janusz elmondta, hogy a pápa karácsonyi ajándékot küldött Magyarországnak, amikor kinevezte Bíró Lászlót tábori püspöknek. A most kinevezésre kerülő püspök küldetése az, hogy erősítse minden katonában a reményt és a szeretetet.

1595883016
Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nagy jó erőt és egészséget kívánt ahhoz a munkához, ami ezzel a kinevezéssel jár és egyben bízik abban, hogy Bíró László itt is el tud majd érni olyan sikereket, mint amilyet az előző munkái során már elért. Kérte, a tevékenységével járuljon hozzá, hogy a különleges élethelyzetben lévő katonák másokhoz hasonlóan teljes hitéletet élhessenek. A nehéz helyzetben lévő katonákat és családtagjaikat, rajta keresztül, Jézus kísérje el és segítse őket a nehézségek elviselésében.

II. János Pál pápa 1986-ban adta ki azt a rendeletét, amelyben szabályozta a katonák lelki gondozásával kapcsolatos feladatokat. Így a tábori lelkészeken keresztül Krisztus tud szólni a katonákhoz és családtagjaikhoz.

A püspöki beiktatást és az áldozást követő köszöntő beszédében, Dr. Füredi Károly, a Honvédelmi Minisztérium szakállamtitkára hangsúlyozta, hogy azoknál a magyar katonacsaládoknál, ahol a családfő huzamos ideig távol van, nagyon fontos és egyben nagyon nemes feladat az odafigyelés, a lelki gondozás. Kérte a beiktatott püspök urat, hogy a meglévő tapasztalataival és az általa vezetett szolgálat segítségével, biztosítsa a katonacsaládok lelki gondozását.

Lackner Pál Sámuel dandártábornok protestáns tábori püspök, a Biblia tanításaira hivatkozva elmondta, hogy a csapások, a nehézségek leküzdésére az erőt az Isten adhatja, ezért az új püspök előtt álló nehéz feladatok végrehajtásához is csak a teremtő tud erőt adni.

1595883016
Berta Tibor ezredes, általános helynök a katonacsaládok között végzendő munkájához a püspök úrnak nagylelkűséget, atyai szeretetet és nagyon sok energiát kívánt. Kérte, hogy legyen jó pásztor a katonák között, mert a magyar katonák sok esetben hősiesen bátrak. Nagy odaadással, széles körben hirdesse a béke védelmének szükségességét és fontosságát. A hitéletében kapjon meghatározó szerepet az, hogy a különböző gondolkodásokban a béke megteremtése, fenntartása legyen a legfontosabb kérdés.

Bíró László tábori püspök beszédében köszönetet mondott a Vatikánnak, XVI. Benedek pápának, a honvédség vezetőinek azért, hogy bizalmat adtak neki, és hogy erre a tisztségre kinevezték. Hangsúlyozta, hogy munkájával a családokban meglévő értékeket kívánja megőrizni és továbbvinni. Karácsonykor Jézus is mindig közel jön a családokhoz és ez mindenki számára egy ünnepet jelent. Fő feladatának tartja ezért a családokkal való törődést és foglalkozást, itthon és külföldön egyaránt és erre kéri a szervezet többi tagjait, a tábori lelkészeket. Bizalmat kér mindenkitől a jövőben is, hogy együtt hatékonyabban tudják segíteni a katonacsaládok boldogulását.