Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A csapatzászlót megőrzésre átveszem!”

Szöveg: Szűcs László |  2010. április 15. 17:58

Öt év után új parancsnok irányítja a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárt. Huszti András dandártábornok, az eddigi parancsok a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis vezetését veszi át, helyére Huszár János dandártábornok kerül. A beosztás ünnepélyes átadás-átvétele alkalmából április 15-én állománygyűlést rendeztek az alakulat laktanyájában.

Szakadó esőben sorakoztak fel a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár alegységei csütörtökön délután a laktanya alakulóterén. Az állománygyűlésre a parancsnoki teendők átadás-átvétele alkalmából került sor, amelyen a város és Komárom-Esztergom megye vezető tisztségviselői mellett részt vett Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Dr. Vadai Ágnes államtitkár, Tömböl László mk. vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, valamint Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is.

1595900142
Huszti András dandártábornok, az alakulat eddigi parancsnoka öt évet töltött el a dandár élén, most helyőrséget vált, s a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis első embere lesz. Utódja Huszár János dandártábornok lett, aki eddig rendelkezési állományban volt, ám korábban a debreceni dandár parancsnokhelyetteseként is szolgált, illetve a KFOR Többnemzeti Harcászati Kötelék szektorparancsnokságának vezetését is ellátta.

A parancsnokváltás alkalmából mondott ünnepi beszédében Szekeres Imre kiemelte: a beosztás átadására-átvételére úgy kerül sor, hogy semmi rendkívüli dolog nem történik a haderőben. A miniszter hozzátette: tervszerű, átgondolt, a szakmai elvárások szerinti váltások történtek az utóbbi időben a Magyar Honvédség vezetői beosztásaiban. Tavaly új vezérkari főnök és új a összhaderőnemi parancsnok, illetve parancsnokhelyettesek kerültek beosztásba. A debreceni és a kecskeméti alakulatok élére ugyancsak tavaly kerültek új parancsnok. Fiatal, tehetséges, ambiciózus dandártábornokok vették át a stafétabotot.

– A Honvédelmi Minisztérium, a honvédelmi vezetés tudatosan, tervezetten készül a hazai és nemzetközi feladataira, s természetesen a személyi változásokra. Nem is tehetnénk másként, hiszen az elmúlt időszak eredményei csak felkészült, elhivatott, profi emberekkel voltak megvalósíthatóak. Az átalakítási folyamat végrehajtásával letettük a stabilizáció időszakának alapköveit – mondta a miniszter, majd arról beszélt, hogy a két tábornok évek óta tudatosan, hivatásos katonaként készültek az aktuális feladatokra, és természetesen erre a pillanatra is. Mint ahogyan a Magyar Honvédség is évek óta tudatosan, tervezetten készül a hazai és nemzetközi feladataira. A tábornokok eddigi katonai életútja, a műveletekben szerzett számos tapasztalata, felelős vezetői gyakorlata alapján méltán kerülnek új beosztásukba.

1595900142
– Önök nemcsak kötelességül, hanem hivatásul választották ezt a feladatot. Éppen ezért oda kell figyelnünk arra, hogy a honvédség ne csak egyszerűen a társadalom része, hanem értékes része legyen! Ne csak a katonáknak maguknak, hanem a civil társadalom tagjai számára is legyen fontos és értékes ez a hivatás! – fogalmazott Szekeres Imre, hangsúlyozva: az elmúlt években sikerült létrehozni egy korszerű, erős, jól szervezett és hatékony haderőt, olyat, ami modul rendszerben tovább fejleszthető, ami hatékonyan és takarékosan működik. Létrejött egy fiatal, ambiciózus, NATO és missziós tapasztalatokkal rendelkező parancsnoki állomány, amely képes a haderő, az egyes alakulatok vezetésére, a feladatok sikeres végrehajtására.

A honvédelmi miniszter ünnepi beszédében kiemelte azt is, hogy az elmúlt négy évben alapvető változások történtek a Magyar Honvédségben, amely egyedülálló képességekre tett szert a balkáni feladatok, illetve az afganisztáni Tartományi Újjáépítési Csoport vezetése során, és mindez kiváló példája az új szemléletű haderőben bekövetkezett változásoknak. A tatai dandár katonái mindkét feladatból kivették a részüket.

Szekeres Imre szerint a világ biztonságosabbá tétele szempontjából Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít a béketámogató műveleteknek. Közös cél és felelősség, hogy számottevő előrelépést lehessen elérni ezen a téren. Éppen ezért alapjaiban változtattak a nemzetközi válságkezelésben való részvétel filozófiáján, és folytatták a haderő minőségi fejlesztését.

1595900142

Búcsúbeszédében Huszti András dandártábornok felelevenítette: öt évvel ezelőtt, beiktatása után nagyon hamar megtanult „dandárul", s az alakulat is megtanult „husztiul". Fiatal parancsnokként rögtön belecsöppent a munka sűrűjébe, kollégáival együtt hosszú hónapokon keresztül dolgozott a téli időjárás okozta veszélyhelyzetek felszámolásán, majd az elhúzódó árvízvédelmi feladatokban.

– Nagyon gyorsan megtanultuk, hogy a munkánkat és a feladatainkat, csak és kizárólag közös erővel lehet megvalósítani – mondta a tábornok, aki az elmúlt években alapfeladatként kezelte a dandár vezetésének stabilizálását, hogy minden területen fiatal és jól felkészült tiszteket és tiszthelyettesek lássák el munkát. Ma már a törzsfőnöktől, az alegység parancsnokokig fiatal, felkészült és missziós tapasztalattal rendelkező katonák szolgálnak az alakulatnál.

Huszti tábornok ezt követően, a katonai hagyományok szerint, átadta az alakulat csapatzászlaját utódjának. „A csapatzászlót megőrzésre átveszem!" – jelentette be Huszár János dandártábornok, majd az előírásoknak megfelelően meglengette a lobogót.

1595900142

Ezt követően, a két tábornok jelentést tett a honvédelmi miniszternek a csapatzászló és a dandárparancsnoki beosztás átadás-átvételéről. 

A Klapka György Lövészdandár új parancsnoka rövid, köszöntő beszédében hangsúlyozta: tisztában van azzal a felelősséggel és kötelességgel, amit a dandárparancsnoki kinevezése jelent.

– Büszke vagyok arra, hogy itt szolgálhatok, és önökkel folytathatom katonai szolgálatomat, hiszen ez a dandár közel hatvan éves dicsőséges és eredményes múltra tekint vissza. Az önök fáradságos, elkötelezett és odaadó munkája nyomán számos megtisztelő címet és értékelést kapott – mondta Huszár tábornok, hozzátéve: az alakulat elé tűzött célokat és feladatokat az állomány támogató közreműködésével, eredményesen teljesíteni fogják.

Az új parancsnok leszögezte: „nem fogjuk elfelejteni azt, hogy mi nem magunkért vagyunk, hanem a hazánkat szolgáljuk!"

A parancsnokváltás alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlés a Szózattal és díszmenettel zárult.

1595900142
 

1595900143
 

1595900143
 

1595900143
 

1595900143
 

1595900143
 

1595900144
 

1595900144
 

Fotó: Szűcs László