Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A sár játszotta a főszerepet

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. április 15. 22:46

Püspökszilágy volt a helyszíne 2010 első honvédségi sportversenyének. Az MH Támogató Dandár rendezőgárdája az elmúlt napokban folyamatosan figyelte a verseny helyszínét, mert a több napig tartó esőzés alaposan feláztatta a talajt. A rendezők végül hallgattak az időjárás-előrejelzésekre, és a torna megrendezése mellett döntöttek.

A versenyen a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság alárendelt alakulatai, valamint a Honvédelmi Minisztériumhoz közvetlenül tartozó szervezetek csapatai vettek részt. A futamot Horváth Ferenc dandártábornok, az MH Támogató Dandár parancsnoka nyitotta meg és köszöntötte a versenyzőket. Beszédében jó versenyzést kívánt mindenkinek és minden résztvevőtől sportszerű, fegyelmezett versenyzést kért. Különösen fontosnak tartotta ezt a pálya síkossága miatt, mert akaratlanul is bekövetkezhetnek elcsúszásos balesetek. „Segítsék egymást azért, hogy mindenki épségben és egészségben fejezhesse be a versenyzést!", szólította fel a rajtvonalhoz sorakozottakat.

A verseny a szigorú regisztrációt követően a tervezett időpontban kezdődött el. A rendezők a forgatókönyvnek megfelelően először a háromezer méteres futást indították el, ezt a távot a versenyzőknek a rendszeresített katonai öltözetükben kellett teljesíteniük. A nehézséget ezért itt a katonai bakancs jelentette, ami a felázott talajról a táv végére igen sok sarat felszedett. Ami ebben esetben azt eredményezte, hogy a versenyzők felszerelése a célban egy-két kilóval nehezebb lett. Először a harmincöt év alatti férfiak, majd a hölgyek, legvégül a senior férfiak küzdöttek meg egymással.

1595900145
 

Ezt követte a kegyetlenebb, hat kilométeres futás, itt a felszerelés szabadon választott, sport öltözet volt. Ez a felszerelés ezen a sáros, csúszós talajon nem jelentett nagy előnyt. A sportcipő hasonlóan működött, mint a surranó, ugyanúgy tapadt rá a sár, ráadásul a pocsolyák leküzdésénél nem adott olyan lehetőségeket mint a bakancs. Az első futam indításakor még az eső is eleredt, ami nem növelte a versenyzők jókedvét.

A rossz időjárás ellenére a versenyzők között a hangulat nagyon kedélyes és vidám volt. A társak a célegyenesben is segítették a kifulladt versenyzőket. A szép futó felszerelések pillanatok alatt nyakig sárosak lettek, főleg ha egy óvatlan lépéstől még el is esett a versenyző. A verseny egyik érdekessége az volt, hogy akadtak olyan indulók is, akik láthatóan nem sportoltak rendszeresen, de ők is felvállalták és nekivágtak a nehéz terepnek. Becsülettel végig is futották, mert egyetlen olyan induló nem volt, aki feladta volna a versenyt.ű

1595900145
 

A verseny utolsó részében jött az igen izgalmas négyszer ezer méteres fegyveres váltó. Az első futamban a fiatal fiúknál a veszprémi csapat meggyőző fölénnyel győzött. A lányoknál sem alakult ki nagy küzdelem az első helyért, mert a veszprémi váltó már a harmadik váltásnál tiszteletre méltó előnyt szerzett. A öreg fiúknál viszont a végére hatalmas verseny alakult ki. A harmadik váltást követően egy négyfős boly húzott el a mezőnytől és látni lehetett, hogy a dobogós helyezésekért nagy küzdelem lesz. A veszprémi csapatban a háromezer méteren győztes Kolonics Tamás főtörzsőrmester negyedik futóként váltott, de már az első háromszáz méteren felkapaszkodott a második helyre. Végül a célegyenesben 10-15 méteres előnnyel futott be és csinálta meg a váltóban ezzel a légtérellenőrző ezred mesterhármasát.

Az időjárás az eredményhirdetést sem kímélte: kitartóan szitált az eső, kicsit lehűtve az ilyenkor szokásos kellemes hangulatot és eláztava az okleveleket. A helyezetteknek az okleveleket és az érmeket Horváth Ferenc dandártábornok adta át.

Összetettben első helyezést ért el a MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred csapata. Második helyezést ért el az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred csapata. Harmadik helyezést ért el az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis csapata.

1595900145
1595900145