Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A forradalom hőseire emlékezünk

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. március 15. 6:08

A kormány tájékoztatása szerint idén is színvonalas programsorozattal készül az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulójára. A hagyományos programok mellett több új rendezvény várja az érdeklődőket Budapest több pontján.

Március 15-én a Nemzeti Múzeum lépcsőin az ünnepi díszelőadáson ismert színészek és táncosok adnak műsort és itt hangzik el az 1848 márciusában született Magyar Nők Kiáltványa.

A Nemzeti Múzeum előtt 9.00 órától az 1848. március 15-ei eseményeket megelevenítő pantomimesek bemutatója várja az érdeklődőket.

Az ünnepi megemlékezés 11.00 órakor zászlós bevonulással kezdődik, melynek részeként 200 táncos egy óriási kokárdát, majd egy hatalmas nemzeti zászlót formál piros, fehér és zöld zászlókból. Az előadásban szerepet kap a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegység tizenhat lovasa, akik a Kossuth térről érkeznek 11.00 órára a Nemzeti Múzeum elé. Az ünnepi műsorban bemutatkoznak a győri balett szólistái is. Az ünnepi műsor főbb szerepeiben idén Dobó Kata, Fullajtár Andrea, Nyári Oszkár, Simon Kornél, Fekete Ernő, Stubnya Béla és Egyházi Géza látható majd.

Az ünnepségek történetében először hangzik el a Nemzeti Múzeum lépcsőjén az 1848 márciusában született Magyar Nők Kiáltványa, és felcsendül a kor legkedveltebb Nemzeti dal feldolgozása is, Kálózdi János cigányprímás előadásában. A Nemzeti Múzeum oszlopai több tucatnyi óriás molinó segítségével adnak folyamatosan változó díszlethátteret az előadásnak. Az ünnepi produkció vezető koreográfusa Román Sándor.

11.40-től térzene zárja a programot a Honvédelmi Minisztérium Központi Zenekarának közreműködésében.

Az ünnepi műsort az MTV élőben közvetíti.

Idén is megrendezik a „A szabadság 12 pontja" című családi programot a Lánchídon. Az érdeklődők 10.00-18.00 óráig játékos próbatétel keretében idézhetik fel a forradalmi nap eseményeit Pesttől Budáig a Lánchídon létrehozott 12 állomáson. Az egyes helyszíneken korabeli jelmezekbe öltözött színészek a nézők bevonásával jelenítenek meg egy-egy történelmi mozzanatot. Idén a ’48-as férfialakok mellett a forradalomban résztvevő nők is előtérbe kerülnek, így Teleki Blanka vagy Laborfalvi Róza hazafias tettei is megelevenednek egy-egy állomáson.

A közjogi méltóságok részvételével március 15-én reggel 9.30 órától vonják fel a Magyar Köztársaság lobogóját és koszorúzzák meg a Kossuth Emlékművet.

Ünnepi díszelőadás a Művészetek Palotájában 20.00 – 21.00 óráig

20.00 órától kezdődik a hagyományos ünnepi díszelőadás a Művészetek Palotájában, amelyen a Zeneakadémia növendékeiből álló Akadémiai Szimfonikus Zenekar előadásában két fiatal kortárs zeneszerző – Varga Judit és Oláh Dezső – erre az alkalomra írt darabja csendül fel.

Este adják át a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze díjat, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díjat, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjat és a Márciusi Ifjak díjat.

Az előadást a Magyar Televízió és a Duna Televízió élőben közvetíti.