Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A frissen avatott tisztek megkoszorúzzák az ismeretlen katona sírját

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. július 9. 13:18

A honvédelmi miniszter döntésének értelmében az idei augusztus 20-ai tisztavatáson már nem a korona másolata előtt teszik le esküjüket a katonák – közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel szerdán. Ezzel szemben egy új mozzanattal is bővül a ceremónia: a frissen felavatott tisztek megkoszorúzzák az ismeretlen katona sírját.

A szaktárca közleménye ismerteti, hogy a Hősök terén – a honvédelmi miniszter döntése nyomán – nem lesz jelen a Szent Korona másolata, ellenben kiemelt mozzanat lesz az ismeretlen katona sírjának megkoszorúzása.

“A frissen avatott tisztek e szép gesztussal emlékeznek mindazokra a katonákra, akik életüket áldozták a hazáért" – fogalmaz a közlemény.

Idén is az augusztus 20-ai tisztavatás egyik látványossága lesz, hogy a Magyar Honvédség repülőgépei és helikopterei kötelékben repülnek majd át a budapesti Hősök tere felett; a programot idén katonazenekarok előadása is színesíti majd.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem végzős tisztjeinek ünnepélyes avatását tavaly először tartották hagyományteremtő szándékkal a Hősök terén, korábban az ünnepséget a Kossuth téren rendezték.