Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több autót is “elfogyasztottak” az Afganisztánba készülő tűzszerészek

Szöveg: Szűcs László |  2008. július 9. 18:27

Több hetes kiképzéssel készülnek az Afganisztánban rájuk váró feladatokra a Magyar Honvédség tűzszerészei. A Baghlan tartományban állomásozó tartományi újjáépítési csoport ötödik és hatodik váltásában lévő alegység mellett azok a tűzszerészek is most hajtják végre szakfelkészítésüket, akik kabuli nemzetközi repülőtér felügyeletét végző magyar csoport tagjai lesznek majd.

Több mint húsz tűzszerész katona készül afganisztáni misszióba jelenleg az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóaljnál. A tartomány újjáépítési csoport ötödik és hatodik váltásába jelentkezett állomány mellett a kabuli nemzetközi repülőtér felügyeletét végző csoport tűzszerészei számára is most zajlik a szakfelkészítés.

– A kiképzés során a misszióra felkészülő állomány integrálja és elsajátítja mindazon ismereteket, amelyeket az alakulat katonái a világ számos országában szereztek a különféle IED-tanfolyamokon – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Hajdu Gábor mérnök ezredes, a zászlóalj parancsnoka, hozzátéve: az IED-k, vagyis az úgynevezett improvizált robbanótestek elleni tevékenység nagyon veszélyes, mivel egy-egy ilyen pokolgép előállításának a csak a képzelet szabhat határt.

Ugyanakkor az izraeli, az amerikai, a német, a spanyol és a belga tűzszerészek nagy tapasztalattal rendelkeznek az IED-k hatástalanítása terén. S ezeket az ismereteiket rendszeresen megosztják más nemzetek katonáival, köztük természetesen a magyarokkal is. Mindemellett néhány magyar katonatűzszerésznek arra is volt lehetősége, hogy a rendőrség speciális tűzszerész alegységénél vegyenek részt egy-két szakmai továbbképzésen. Ezeket az ismereteket ugyancsak beépítették a jelenleg is zajló missziós szakfelkészítésbe.

– A tűzszerészek az egész világon egy nagy családnak számítanak, éppen ezért mindig önzetlenül megosztjuk egymással tapasztalatainkat – árulta el Pásztor István, a felkészítés vezetője, aki szerint a kiképzés legfontosabb célja emellett a három misszióba készülő katonák összeszokjanak, mégpedig a csoportparancsnok irányítása alatt. Hiszen Afganisztánban, a hadműveleti területen egy-egy feladat végrehajtása közben csak egymásra és a tudásukra számíthatnak.

A több hetes felkészítés keretén belül, július második hetében gyakorlati képzésen vesznek részt a misszióba készülő tűzszerészek. A Magyar Honvédség úgynevezett nullaponti lőterén azokat a fogásokat gyakorolták, amelyek egy-egy éles helyzetben segíthetik a munkájukat. Vagyis, hogy miként kell egy gyanús gépkocsi karosszériáját, vagy éppen egy kétes eredetű csomagot robbantással megnyitni. Szintén feladat volt bizonyos tárgyak gépjárművekből való kivétele és ezek átvizsgálása.

A tűzszerészek természetesen mindehhez a legmodernebb, EOD–9 típusú bombaruhát – amelynek súlya csaknem 43 kilogramm – és az ugyancsak kötelező felszerelési tárgyak közé tartozó úgynevezett manipulátor-kart használták.

Mindezek mellett pedig azt is gyakorolták, hogy adott esetben, milyen szükségeszközökkel képesek kisebb robbantási feladatokat végrehajtani. Mindehhez az alakulatnál rendszeresített robbanó-gyújtózsinórt, valamint bárhol megvásárolható műanyag tölcséreket, ásványvizet és hajzselét használtak. Hajdu ezredes leszögezte: természetesen a misszióba készülő tűzszerészek felszerelése semmiben nem szenved hiányt, ám egy-egy éles bevetés alkalmával előfordulhat, hogy szükségeszközöket kell használniuk. Így a kiképzésen célszerű felkészülni ezek használatára is.

A feladatok sikeres végrehajtásához egyébként egy kiszuperált furgont szereztek be a tűzszerészek. Olyat, amilyenből a mai napig rengeteg található Afganisztánban is. A szükséges teendőket ezen gyakorolták, így természetesen a járműből nem sok maradt az egy hetes kiképzés végére…

További képek:

Fotó: Szűcs László