Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A honvédelem ügye mindenkié”

Szöveg: Szűcs László |  2009. március 11. 16:43

Nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából a Stefánia Palotában tartották a Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségén. A március 11-én megrendezett ünnepségen dr. Vadai Ágnes, a honvédelmi minisztérium államtitkára elismeréseket és jutalmakat is átadott.

A katonai forgatókönyv szerint lezajlott ünnepség a történelmi zászlók bevonulásával kezdődött, majd Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára mondott ünnepi beszédet. Az eseményen részt vett Mikita János mérnök altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is.

Ünnepi beszédében Vadai Ágnes kiemelte: a korábbi évektől eltérőn ezúttal a katonákkal, a köztisztviselőkkel és a társadalmi szervezetekkel együtt ünneplik az 1848-as forradalom 161. évfordulóját. A forradalom eszméjének megfelelő ez az ünnepség, hiszen 1848 sikereinek záloga, egyben a mának szóló üzenete az összefogás volt. Márpedig a honvédelem ügye megkívánja, hogy mindenki, aki érintett, fogjon össze a feladatok megoldásában, mert a honvédelem ügye mindenkié.

1595884827
 

Az államtitkár asszony elmondta: bő másfél évszázaddal ezelőtt a pozsonyi diéta küldöttei felgyorsították a törvényhozást, és számos új, Magyarország jövőjét meghatározó törvénycikkelyt alkottak. A feudalizmus lebontását, egy új ország építését szolgálták ezek a törvények, amelyeknek egy részét ma is csodálattal olvassák újra a jogtudósok és a politikusok.

– Csak az utókor tudja tárgyilagosan elemezni pontról pontra, lépésről lépésre mi és miért történt akkoriban. A folyamatok feltérképezhetők, időrendi sorrendbe állíthatók. A híres írástudók gondolatai megismerhetők. De nem fejthető meg, hogy mi is volt az az erő, amely az egyszerű embereket áldozatvállalásra, önfeláldozásra késztette a remélt változás érdekében. Ennek megértéséhez abban a korban kellett volna élni – mondta Vadai Ágnes, hozzátéve: 1848-ban, a pozsonyi országgyűlés az áprilisi törvények között megalkotta a méltán híres, és a katonák számára máig nagyon fontos 22. törvénycikkelyét a nemzeti őrseregről, amely szervezet a Magyar Honvédség csírájának tekinthető.

A honvédelmi tárca államtitkára hangsúlyozta azt is, hogy mindezek mellett büszkék lehetünk az első felelős magyar kormányra, amely először emelte önálló igazgatási ággá a honvédelmet. A gróf Batthyány Lajos vezette független magyar felelős kormány és ezen belül a Mészáros Lázár által irányított honvédelmi tárca a lehetetlenre vállalkozott: a forradalmi lendületét elveszette európai környezetben meg kellett védeni a frissen kivívott magyar szabadságot.

1595884827
 

– Az eredmény közismert. Mint ahogy az is, hogy az akkor élők véráldozata nem volt hiábavaló, hiszen 161 év után is hozzájuk térünk vissza, ha hazaszeretetből, ha áldozatvállalásból akarunk példát venni – mondta Vadai Ágnes, aki ezt követően kiemelte: azóta sem volt olyan korszaka a magyar történelemnek, amelyben ne lehetett volna meríteni 1848 példájából. Hiszen akkor a forradalmi hév társadalomformáló erővé változott, az átalakulás megegyezéssel folyt és a sorsfordító törvények többségükben megvalósultak.

– Amikor az országot fenyegető seregek megjelentek a határoknál, egyként mozdult az ország. A katonák hősiességét és parancsnokaik tudását máig kiemelt helyen említi a hadtudomány – fogalmazott az államtitkár, majd arról beszélt, hogy történelmi léptékkel mérve a Magyar Honvédség is hihetetlen sebességgel változott az elmúlt évek során. Négy év alatt a sorozott hadseregből egy önkéntes, professzionális honvédség született, amely megfelel a kor kihívásainak. És ez a változás méltán hasonlítható az 1848-as honvédsereg létrejöttéhez. Hiszen fel kellett ismerni, hogy a mai kor hadviselése merőben eltér attól, amire a korábbi sereg létrejött. Ma a világban a helyi válságok megoldása a fő cél, még ha azok a közvetlen határainktól távol is alakulnak ki.

A honvédelmi tárca államtitkára szerint a biztonságpolitikai kihívások és az erre adott válaszok új szemléletet és új kihívásokat kívánnak. Magyarország tíz éve a NATO megbecsült tagja, a szövetség keretein belül nagyobb biztonságban van, mint korábban volt.

1595884828
 

– Eddig elért eredményeinkkel elégedett a társadalom. Ismerik és elismerik a Magyar Honvédség teljesítményét, azonban még ezen a téren is van mit tennünk. A hivatásos és szerződéses állomány példamutatásán felül sokat köszönhetünk a Magyar Honvédséggel szoros kapcsolatban álló társadalmi szervezeteknek. Köszönettel tartozunk azoknak a nyugállományú katonáknak is, akik részt vállaltak a honvédelmet újjáépítő munkában – mondta Vadai Ágnes.

Ünnepi beszédét követően a honvédelmi tárca államtitkára elismeréseket és jutalmakat adott át.

További képek:

1595884828
 

1595884828
 

1595884828
 

1595884828
 

Fotó: Dévényi Vera