Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelmi tárca értetlenül áll a pécsi döntés előtt

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. december 20. 14:11

A Honvédelmi Minisztérium az illetékes közigazgatási hivatalhoz fordul jogorvoslatért a pécsi megyei közgyűlés csütörtöki döntésével szemben, melynek értelmében nem épülhetne meg a NATO-lokátor a Tubesen.

Nem épülhet katonai radar Pécs közigazgatási területén – erről döntött csütörtöki, rendkívüli ülésén a közgyűlés. A képviselők egyhangúan módosították Pécs Építési Szabályzatát (PÉSZ) és elfogadták azt az előterjesztést, hogy a Tubes-hegy egy része – mely katonai terület – újból egészségügyi erdő minősítést kapjon. A rendelet 2008. január 15-től lép életbe.

HM: alkotmányos elvek sérülnek

A Magyar Köztársaság Alkotmányának értelmében a közgyűlés jogalkotói hatalmát nem használhatja annak rendeltetésével ellentétes célokra – fejtette ki reagálásában a Honvédelmi Minisztérium, hozzáfűzve, hogy az építési szabályzat módosításának megszavazása sérti ezen alkotmányos elvet, mivel a döntés nem valamely önkormányzati feladattal összefüggésben született, hanem egy állami feladat végrehajtásának ellehetetlenítésére.

A szaktárca azért is értetlenül áll a döntés előtt, mert ezidáig és ezt követően is a jogszabályokat maradéktalanul betartva járt és jár el. A kiadott jogszerű, szabályos és hatályos építési engedélyekre a módosításnak nincs visszaható hatálya, és az eddigi döntéseket már nem befolyásolja érdemben. Mindezt az 1987. évi XI. Törvény a jogalkotásról 12 § (2) bekezdése írja elő, mely szerint „A jogszabály a kihirdetését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget, és nem nyilváníthat valamely magatartást jogellenessé."

A Honvédelmi Minisztérium megerősíti azt a kötelezettségét, hogy a Magyar Köztársaság biztonsága érdekében szükséges légtér-ellenőrzést biztosítani fogja, ennek megvalósítása érdekében kész a párbeszédre az önkormányzatokkal, a civil szervezetekkel. Mint ahogy eddig, ez után is részletesen tájékoztatja a lakosságot a beruházásról.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005. november 23-án jelentette be, hogy a kormány a NATO-radart – a Zengő helyett – a Pécs melletti Tubes hegyen építi meg. 2007. március 4-én helyi népszavazást tartottak a kérdésről, ez azonban érvénytelen volt. A tárca megkezdte
az engedélyezési eljárást, a jogerős építési engedélyt 2007. április
21-én adták ki. Ezt a helyi civilek megtámadták. A Legfelsőbb Bíróság még nem döntötte el, hogy érveiket elfogadja-e. A mostani döntés csak akkor akadályozhatja meg a radar felépítését, ha a Legfelsőbb Bíróság elfogadja a panaszokat, és új építési engedély kiadására kötelezi a minisztériumot.

Az önkormányzat
alternatívaként egyébként két magánterületet jelölt meg az építkezéshez. Az egyik
a pécsi erőmű, a Pannon Power, a másik a MOL tulajdonában van, de az
ottani építkezéshez újabb engedélyezési eljárást kellene indítani.