Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai hivatás egy életre szól (1.)

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. november 25. 7:27

Negyvennégy perces videóinterjút adott dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter a november 24-én a Zrínyi Kft. munkatársainak, lapjainak, honlapjának. Az évzáró, újévköszöntő interjúban az elmúlt hónapok történéseiről, valamint a Honvédelmi Minisztériumot és a Magyar Honvédséget érintő aktuális kérdésekről is szó esett.

Az interjú első részében a Magyar Honvédség alakulatainál, illetve a külszolgálaton lévő kontingenseknél tett látogatásairól beszélt a honvédelmi miniszter. Ahogy azt Hende Csaba hangsúlyozta: a katonákkal való találkozás meggyőzte arról, hogy a magyar honvédek felkészülten, katonai esküjükhöz híven teljesítik kötelességüket. Jó példa volt erre a tavaszi-nyári árvízvédelmi tevékenység, valamint az október első napjaiban bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa következményeinek felszámolásában való közreműködés.

1595910615

Ez utóbbihoz kapcsolódva a miniszteri interjú során szóba került a Magyar Honvédség azon kiemelkedő képessége, amelyet a HAVARIA Laboratórium testesít meg. Ennek segítségével tájékoztathatták az embereket a kolontári-devecseri vörösiszap-szennyeződés mértékéről, súlyosságáról, valamint a mentesítés lehetőségeiről.

A beszélgetés során a honvédelmi miniszter a katasztrófa-elhárítási munkálatokra mozgósított állomány tevékenysége és járműpark mellett fontosnak ítélte a szolnoki helikopteresek tevékenységét is, akik éjjellátó készülékeikkel – éppen csak befejezve saját kiképzésüket – segítettek a súlyos sérültek kórházba szállításában, valamint a megroggyant iszaptároló gát állapotának folyamatos ellenőrzésében.

Mivel Hende Csaba honvédelmi miniszter nemrég érkezett haza a NATO lisszaboni csúcstalálkozójáról, az interjú során szóba kerültek az észak-atlanti szövetség stratégiájának új elemei, az Európát védő rakétapajzs telepítésének lehetősége, a megváltozott NATO-orosz viszony, valamint a szövetséges tagállamok 2014-ig tervezett afganisztáni jelenléte is.

Természetesen a Magyar Honvédség tevékenységének is az egyik legfontosabb mozgatórugója a pénz, így a 2011. évi költségvetés főbb számairól is beszámolt a honvédelmi miniszter az interjú során. Mindezek mellett kiemelte a katonatiszti pályamodell fontosságát. Eszerint már 2012-től olyan pályamodellt alakítanak ki a katonák számára, katonai eskü pillanatától előrevetíti részükre szakmai fejlődésük és előremozdulásuk lehetőségeit.

1595910615
Mivel Hende Csaba a parlamentből érkezett az interjúra, így a beszélgetésen részletesen kitért az ötpárti egyeztetésen már túljutott új honvédelmi törvényből adódó fontosabb változtatásokra, valamint a 2014-re előirányzott 6-8 ezer fő tartalékos katona szolgálati lehetőségeire. A miniszter hozzátette: nemcsak a tartalékos rendszerben remélhető újdonság a közeljövőben, hiszen megváltozik a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem képzési rendszere is. Már megtörténtek az első lépések az összevont nemzeti közszolgálati egyetem felállítása érdekében, melynek részeként és a katonai képzés „katonai jellegét" erősítve, a hallgatók a 600 fős Ludovika Zászlóalj tagjaiként vesznek részt a képzésen. A miniszter szavai szerint, így sokkal jobban felkészülhetnek a katonai hivatásra, amely nem csak egy foglalkozás, hanem az eskü szellemében egész életre szól.

A honvédelmi miniszterrel készített interjút hamarosan, négy részben tekinthetik meg a honvedelem.hu hírportálra látogatók, a beszélgetés szerkesztett változatát pedig a Magyar Honvéd magazin 2011-es januári számában olvashatják el az érdeklődők.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária