Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonák felkészültségéről meggyőződhettek a vezetők is

Szöveg: kormany.hu |  2012. április 20. 11:14

A változó feltételek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis esetében csak a feladatok mennyiségére lehetnek hatással, a végrehajtás minőségére nem – hangzott el az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis évértékelő-feladatszabó állománygyűlésén, Szolnokon.

Lamos Imre dandártábornok, a bázis parancsnoka az elmúlt esztendőt értékelve három területet emelt ki: a struktúra stabilizálását, a képességek megőrzését és fejlesztését, valamint a takarékosságot. A dandártábornok többször kiemelte a második és harmadik vezetői szint felkészültségét, amely nélkül nem lehetett volna ilyen színvonalú munkát végezni. Tolmácsolta Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnökének elismerését, akik az április 17-i  zárógyakorlat megtekintése során győződhettek meg az állomány felkészültségéről. Lamos Imre büszkeségének adott hangot a nemzetközi hírű túlélőkiképzés, az éjjellátó képesség, a NATO számára felajánlott előretolt repülésirányító képesség bevethetősége és a honvédség ejtőernyős igényeinek kizárólagos kiszolgálása kapcsán. Hangsúlyozta: az állomány az itthoni s a missziós feladatait egyaránt kiválóan oldotta meg, és fegyelmezetten várja a feltételrendszer pozitív változását.

1595934617
A bázis parancsnoka az idei év feladatairól szólva kiemelte, hogy a változó feltételek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis esetében csak a feladatok mennyiségére lehetnek hatással, a végrehajtás minőségére nem. A humánerőforrás fontosságát hangsúlyozva első számú feladatként jelölte meg a meglévő szakmai tudás és tapasztalat megőrzését és az elöljárók által felvázolt elképzelések (például csökkenő bürokrácia, emberközpontú ügyintézés) tartalommal való megtöltését. Mint elmondta: tovább kell erősíteni a szolgálati elfoglaltság, a missziók, esetleg a különleges élethelyzetek miatt átmenetileg kieső állomány pótlásának képességét! Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának feladatszabásával összhangban rávilágított az ellenőrző tevékenységre, amely alapvető fontosságú a negatív folyamatok felismerésében, a negatív események megelőzésében. A tábornok az alakulat minden tagjától elvárja, hogy a szabályok szigorú betartása mellett alkotó módon vegyen részt az idei évi feladatok végrehajtásában.

Bozó Tibor dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Személyügyi Csoportfőnökség csoportfőnöke a vezérkar főnökének és helyettesének köszönetét és elismerését tolmácsolta a 2011. évben végzett munkáért. Az elöljárók tisztelettel adóznak a bázisnak, amely „odatette magát", és a messze nem ideális körülmények között is „nagy tisztességgel harcol". Hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség elképzelhetetlen az alakulatnak az ország védelmében és a nemzetközi feladatok teljesítésében végzett munkája nélkül. A változások kapcsán szólt arról, hogy a vezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy a honvédség jövőjéről szóló elképzelésekhez kapcsolódjon a szükséges feltételrendszer is. A katonák dolgozni akarnak, és a hosszú távon való gondolkodás jegyében az egyik legfontosabb feladat az egyre gazdagabb nemzetközi tapasztalat beépítése a rendszerbe.

(MH 86. Szolnok Helikopter Bázis)