Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Ludovika zászlóalj hallgatóit tájékoztatták

Szöveg: honvedelem.hu / zmne.hu |  2011. január 19. 8:15

Tájékoztató állománygyűlést tartottak a napokban a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hungária körúti kampuszán a Ludovika Zászlóalj hallgatói számára. A rendezvény apropóját a február 1-jén megalakuló új, önálló szervezeti egység, az MH Ludovika Zászlóalj leendő tagjainak jogállása adta.

„Az MH Ludovika Zászlóalj megalakulásával lezárul az az akadémikus vita,
hogy a zászlóalj tagjai katonák, vagy hallgatók" – mondta az állománygyűlésen dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke, aki ismertette a megalakítandó új szervezeti egység – a HM Honvéd Vezérkar főnök közvetlen alárendeltségébe tartozó – MH Ludovika Zászlóalj helyét a Magyar Honvédség rendszerében.

1595912768
Elhangzott: a kidolgozás alatt lévő új humánstratégiában az új katonai életpálya-modell egyik alappillére a honvéd tisztjelölt képzés. Azok, a jelenleg hallgatói státusszal rendelkezők, akik 2011. február 1-jével vállalják a honvéd tisztjelölt állományba vételt, és aláírják a szerződés módosítást, a Magyar Honvédség tényleges katonai állományába kerülnek.

Innentől kezdve katonai szolgálatot vállalnak, jobb feltételek között, egyértelmű jogi helyzetben, egyértelmű anyagi viszonyok között. Ez az életpálya kiszámíthatóságot, biztonságot nyújt leendő tagjainak.

A kabinetfőnök ezt követően tolmácsolta a honvédelmi miniszter kérését: „el kell döntenie mindenkinek, hogy ezek között az új feltételek között kíván-e tanulni, vagy esetleg elhagyja az intézményt. A miniszter úr kér mindenkit, hogy gondolja meg, fontolja meg a döntését."

A ZMNE hallgatói ezután – a HM Jogi Főosztály, a HVK Személyügyi Csoportfőnökség, a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal, valamint az egyetem munkatársainak segítségével – bepillantást kaphattak azokba a jogi és egyéb szabályzókba, amelyek február 1-től érvénybe lépnek.

Zárszóként dr. Lakatos László okleveles mérnök vezérőrnagy, az egyetem főtitkára, megbízott rektora szólt az állomány elhelyezési feltételeink javításáról, valamint azokról a tervekről, és elképzelésekről, melyek a hallgatók jobb életkörülményeinek biztosítását teszik majd lehetővé. 

 
1595912769
 
1595912769