Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylet Tikrítben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 19. 7:11

Öngyilkos merényletet követtek el kedden az iraki Tikrítben egy rendőrségi toborzóiroda ellen, a merényletben legalább 50-en meghaltak, és több mint 150-en megsebesültek – közölte egy iraki belügyminisztériumi illetékese. Korábbi hírek 14 halottról, majd 42 halottról szóltak, és a sebesültek száma is kisebb volt. Tikrít Bagdadtól 160 kilométerre északra fekszik, s a hatalomból 2003-ban elűzött, majd 2006 végén kivégzett Szaddám Huszein diktátor szűkebb hazája.

Szaláheddín tartomány helyettes kormányzója, Ahmed Abdul-Dzsabbar szerint a robbanóanyaggal megpakolt mellényt viselő támadó a toborzóiroda mellett várakozó tömegben robbantotta fel magát. A tartományi illetékes az al-Kaida számlájára írta a merényletet.

Egy rendőrségi szóvivő azt mondta, hogy a detonáció pillanatában több mint háromszázan várakoztak az iroda előtt. Helyszíni jelentések szerint a merénylet színhelye csupa vér, emberi testrészek hevernek szanaszét. A tikríti központi kórház és környéke megtelt tetemekkel és sebesültekkel. A helyi mecsetek hangosbemondóin keresztül véradásra szólítják a helyi lakókat.

Szaláheddin tartományban továbbra is gyakran követnek el támadásokat feltételezhetően szunnita lázadók, hogy ellenszegüljenek a siíták vezette bagdadi hatalomnak. Tikrít városában jobbára szunnita muzulmánok élnek.

CímkékENSZ