Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Nemzet veszélyezteti a magyar nemzet biztonságát

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. július 17. 16:22

A Magyar Köztársaság légterének védelmét ellátja és garantálja a Magyar Honvédség Gripen és MiG-29-es repülőgépeinek flottája. A nemzetközi repülőnapokon való magyar részvétel költsége pedig töredéke, 5.5 millió Ft, a Magyar Nemzet által állított százmilliós nagyságrendnek. – tudatta közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

A Magyar Nemzet mai lapszámában megjelent, “Egy vadászgép a légvédelem" című cikkel kapcsolatban a Honvédelmi Minisztérium az alábbiakban kíván reagálni:

A légtérvédelmet biztosító készenléti szolgálatot ellátó eszközök számára, a kiszolgálásukra vonatkozó adatok államtitoknak minősülnek. Az ezekkel kapcsolatos információk közzététele veszélyezteti a Magyar Köztársaság biztonságát. Ezt tette a Magyar Nemzet a mai számában. A feltételezett államtitoksértést a Honvédelmi Minisztérium jogi szakértői vizsgálják.

Annyi azonban elmondható, hogy a Magyar Nemzet állítása valótlan.

A pilóták kiképzésre biztosított repülési ideje lehetővé teszi a megfelelő felkészülést a feladatok végrehajtására. A repülőgépek karbantartása biztosított, a légieszközök üzemeltetéséért felelős parancsnoki és beosztott állomány kiemelt figyelmet fordít a repülésbiztonsági szabályok maradéktalan betartására.

A nemzetközi légibemutatókon és repülőnapokon való magyar részvétel nem kötelező – a HM nem írja elő a katonai szervezetnek, mint ahogyan azt a lap állítja -, de több előnnyel jár. Egyrészt, bemutatkozási és gyakorlási lehetőség a magyar légierő számára. Éppen ezért, az ilyen külföldi repülések a kiképzési keret terhére történnek, azoknak külön többletköltsége nincs. A fogadó fél fedezi a szállás- és üzemanyag költségeket, valamint étkezést biztosít a magyar állomány számára. A Magyar Honvédséget gyakorlatilag csak a kiutazó állomány napidíja ötven százalékának a fedezése terheli.

Ilyen jellegű bemutatókra az idei évre összesen 5,5 millió forintot tervezett be a tárca, nem igaz tehát a lap százmilliós nagyságrendű költségről szóló állítása sem.

Másrészt, a nemzetközi repülőnapok kölcsönösségi alapon működnek, vagyis annak érdekében veszünk részt külföldi rendezvényeken, hogy a kétévente megrendezendő, a honvédséget, de az egész országot népszerűsítő, nagy látogatottságú kecskeméti repülőnapon minél színvonalasabb műsort lehessen összeállítani, széles nemzetközi résztvevőgárdával.