Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Diplomaosztó Zrínyi módra

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. július 19. 9:27

Szombaton tartották a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem 2009-ben végzett hallgatóinak kibocsátó ünnepségét. A rendezvényen felszólalt az egyetem két végzős kiválósága is, akik elárulták azt is, miért nem volt jó gázálarcban a Süss fel nap!-ot énekelni.

Idén összesen 349 – polgári és katonai szakos – hallgató végzett az egyetemen. Ezen a  hétvégén az egyetem Alakuló terén gyűltek a végzős hallgatók családtagjai, barátai – aki tudott, árnyékba húzódott. Délelőtt fél tízkor a taláros, fehér kesztyűs diákok, valamint Dr. Szeredi Péter, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke, Tömböl László vezérkari főnök, Professzor dr. Szabó János rektor, Dr. Felházi Sándor mk. Ezredes, a ZMNE Hadtudományi Kar dékánja, egyetemi docense és Dr. Sipos Jenő okl. mk. ezredes, a BJKMK dékánja, valamint társintézmények rektorai, rektor-helyettesek, dékánok, országgyűlési képviselők, polgármesterek és egykori parancsnokok is elfoglalták helyüket.

A Himnusz elhangzása után Dr. Szeredi Péter lépett a mikrofonhoz és azt mondta: a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem a védelmi szféra egyetlen felsőfokú oktatási-képzési intézménye, amely oktatói rendkívül magasan képzett katonai és civil szakemberek, akik képesek a megszerezhető legkorszerűbb tudást átadni hallgatóiknak.

„Az egyetem fő vonzereje a magas szakmai színvonal és a hivatásszeretet. A nemzeti tisztképzés hagyományait és értékeit büszkén őrző és ápoló egyetemen megszerezhető tudás és diploma értékét jól jelzi, hogy az intézménybe felvételüket kérők száma idén is növekedett. A hon- és rendvédelem és a nemzetbiztonság számára biztosítja a vezető szakembereik felkészítését és továbbképzését, az egyes szakterületek közötti átjárhatóságot mind a képzésben, mind a kutatásban, a polgári képzésnek és a Magyar Honvédség NATO- tagságából származó követelményeknek való megfelelést, a legteljesebb civil kontroll érvényesülését"- mondta a kabinetfőnök.

Beszéde után a miniszteri parancsok és határozatok ismertetése következett, majd kiosztották a hallgatók okleveleit, emléklapjait, a díszkardokat, valamint a ZMNE kancellárja, Dr. Nagy Kálmán okl. mk. ezredes Penna-díjat Mészáros Katalin Évának.

Szabó János rektor ezek után a múltban elért eredményekre, valamint a jövőbeni tervekre hívta fel a hallgatóság figyelmét. Beszédében kiemelte, az elmúlt két év igen mozgalmas volt minden egyetemi hallgató számára a Zrínyin, mivel lezajlott az intézmény átalakítása. Kitért arra, hogy végrehajtották a fenntartható infrastruktúrára való átállást, és a kampuszon 4 milliárd forint értékben hajtottak végre fejlesztéseket.

A rektor elmondta: létrejött az Alakuló tér, új kollégiumépületet adtak át, más kollégiumi épületeket felújítottak, korszerű nyelvi laborokat, új előadótermet, szaktantermeket, szakkabineteket hoztak létre. Felújították a sportlétesítményeiket, tehát bővült a sportolási lehetőség, és olyan rangos esemény házigazdájává váltak, mint a novemberben rendelkezésre kerülő Bolyai Vívó Kupa.

A rektor az egyetemi hallgatókkal kapcsolatban hangsúlyozta: a hallgatói kutatómunka és konzulens tanáraik segítő munkája elismerésre méltó.

„Új szakok alapításával, szakirányok fejlesztésével kívánjuk szélesíteni képzési kínálatunkat. Ilyen a nemzetközi tanulmányok alapszak, a biztonság- és védelempolitikai mesterszak a nappali tagozaton, valamint a katonai vezetői mesterszak új szakirányokkal való bővítése. De nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlati képzésre, így erre jó példa a Katonai Logisztikai mesterképzési szak négy hetes NATO logisztikai gyakorlata"- mondta a rektor.

 

Szabó János mindemellett sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy 300 fő azért nem kaphatott most oklevelet, mert nincs nyelvvizsgája. Mint mondta, a Zrínyin egyedül álló módon a civil hallgatók térítésmentesen tanulhatnak nyelveket, ezt a lehetőséget pedig ki kell használni.

Beszéde végén kiemelte: Idén a Szegedi Tudományegyetemmel közösen székhelyen kívüli képzést hirdettek a Bolyai János Katonai Műszaki Kar gondozásában lévő két alapképzési- és négy mesterképzési szakon.

„Fontos feladat a közeljövőben a Kossuth karon a Védelmi Egészségügyi Intézet létrehozása"- tette hozzá.

Végezetül két hallgató, Kókai Ernő és Takáts Diána búcsúzott a hallgatók nevében. Takács Diána felidézte a gólyatábort, amikor gázálarcban kellett elénekelni a Süss fel nap! című dalt, valamint elárulta, két igaz barátra lelt az egyetemen. Elmondta, kipróbálhatott olyan nem hétköznapi dolgokat is, mint például a BTR-ből való desszantolás egy „NO IRGALOM" feliratú rohamsisakkal a fején, vagy a kalasnyikovval való lőgyakorlatozás, a csobánkai szikla megmászása, vagy „ausztrál mászás technikájával" a völgy fölötti átkelés, vagy épp a fémkeresővel a Zrínyi-újvár romjainál ágyúgolyó kutatás.

 

A hallgatók tiszteletére rendezett állófogadáson a volt diákok elbúcsúznak az egyetem vezetőitől, tanáraiktól és társaiktól, Tömböl László vezérezredes, az MH vezérkari főnöke pohárköszöntőt mondott. A jelenlévőket mindvégig a Tatabányai Tűzoltó zenekar szórakoztatta, az egyetem területén pedig számos lehetőség kínálkozott az érdeklődőknek: több sátorban a HM Zrínyi Kft. könyvei közül válogathattak a látogatók, de volt többek között tűzoltósági autó-, és kézifegyver bemutató is.

fotók: Rácz Tünde