Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyarország és Montenegró közötti katonai együttműködés bővíthető

Szöveg: kormany.hu |  2012. május 31. 15:53

Kétoldalú – magyar−montenegrói – megbeszélést tartottak május 29-31. között Budapesten. A Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára és Ivan Mašulović védelempolitikai ügyekkel megbízott miniszterhelyettes vezette delegációk többek között a NATO chicagói csúcsértekezletének eredményeiről, a kétoldalú katonai kapcsolatok bővítéséről tárgyaltak.

A kétoldalú megbeszélésen a felek áttekintették a NATO-tagországok állam- és kormányfői chicagói találkozójának fontosabb eredményeit, amelyek között – mint elhangzott – a legfontosabb, hogy sikerült megerősíteni a szövetségesi szolidaritás, a transzatlanti kapcsolatok fontosságát, továbbá a szövetség a Stratégiai Koncepcióban rögzített feladatrendszert – beleértve a kollektív védelmet – továbbra is magáénak vallja.

Siklósi Péter kiemelte, hogy a transzatlanti kapcsolat további erősítése kulcsfontosságú számunkra. Több felelősséget kell vállalnunk az euroatlanti biztonságért, valamint közösen kell fejlesztenünk és fenntartanunk a képességeinket.

A NATO afganisztáni műveletével kapcsolatban a tárca védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára utalt arra, hogy a csúcsértekezleten hazánk megerősítette, Magyarország 2014 után is fenntartja politikai-katonai támogatását: három éven át évi félmillió dollárt ajánl fel az afgán biztonsági erők finanszírozására.

Siklósi Péter ennek kapcsán hangsúlyozta: a honvédelmi vezetés elégedett a magyar vezetésű Tartományi Újjáépítési Csoportban (PRT-ban) szolgálatot teljesítő montenegrói és magyar kontingensek közötti együttműködéssel.

A megbeszélésen elhangzott: a nyugat-balkáni térség stabilitása és euroatlanti integrációja szorosan összefügg egymással. Éppen ezért az Európai Unió és a NATO jövőbeni bővítése erre a térségre kell, hogy irányuljon.

A kétoldalú kapcsolatokat tekintve a magyar fél emlékeztette partnerét arra – utalva a NATO-csúcsra –, hogy a magyar miniszterelnök az értekezleten kijelentette: Magyarország támogatja, hogy Montenegró minél hamarabb a szövetség tagja legyen, és elismerjük Montenegró ez idáig nyújtott teljesítményét.

Siklósi Péter aláhúzta: a két ország közötti katonai együttműködés számos területen bővíthető. Közös érdekünk például a védelempolitikai konzultációk folytatása. Hazánk további lehetőséget lát a NATO vezette műveletek tapasztalatainak átadásában, illetve az ISAF-en belüli jövőbeni együttműködésben.

A montenegrói fél megköszönte integrációs törekvéseik magyar támogatását és kérte annak jövőbeni folytatását, valamint köszönetet mondott a nyelvképzés terén nyújtott támogatásért.

A NATO Stratégiai Légiszállítási Képesség Programmal kapcsolatban elhangzott: hazánk büszke arra, hogy otthont adhat e programnak (a montenegrói küldöttség a látogatás részeként ellátogatott Pápára, ahol tájékoztatást kapott a programról). Csatlakoztunk az Európai Légiszállítási Flottához (EATF), s szeretnénk, ha az MH Pápa Bázisrepülőtér egy többfunkciós logisztikai központtá válna a következő években.