Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tádzsik hadsereg magyar segítséget szeretne

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 8. 9:47

Sikeresnek nevezte a katonadiplomáciai kapcsolatfelvételt Magyarország és Tádzsikisztán között Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár, miután megbeszélést folytatott a közép-ázsiai ország fővárosában, Dusanbéban.

Az államtitkár az MTI-nek elmondta, hogy az Afganisztán szomszédságában található állam honvédelmi miniszterének helyettesével, Ramil Halilovics Nadirovval folytatott megbeszélésen felvetette egy katonai együttműködési megállapodás megkötésének lehetőségét. A javaslatot tárgyaló partnere kedvezően fogadta. A dokumentumot hamarosan eljuttatják az érintettekhez, s ezt követően Budapesten írhatják azt majd alá – tette hozzá.

A tárgyalás másik fő témája a katonai oktatás és képzés volt, amivel kapcsolatban Vadai Ágnes elmondta: Tádzsikisztán segítséget vár Magyarországtól, szeretné, ha Magyarország segítene neki hadereje átalakításában, a szerződéses rendszerre való átállásban.

Az ország hadseregében jelenleg a sorozásos rendszert alkalmazzák, de pénzzel ki lehet váltani a kötelező hadszolgálatot – közölte az államtitkár.

A tádzsik külügyminiszter-helyettessel, Abdulla Juldosevvel folytatott megbeszélésen felvetődött az afganisztáni háború témája. Ezzel kapcsolatban a miniszterhelyettes leszögezte: számukra, az egész régió számára kiemelten fontos a biztonság mielőbbi megteremtése a szomszédos országban.

Vadai Ágnes emlékeztetett arra, hogy Magyarország komoly szerepet vállal Afganisztán újjáépítésében, mind anyagilag, mind katonailag.

Vadai Ágnes a múlt hét közepén érkezett hivatalos közép-ázsiai körútjának első állomására, Kazahsztánba, majd innen Kirgizisztánba és Tádzsikisztánba utazott. Az államtitkár egyhetes utazása során térségbeli országokat keres fel, megbeszéléseket folytat az államok védelmi és külügyminisztereinek helyetteseivel a kétoldalú katonai kapcsolatokról, illetve a katonai oktatási és képzési együttműködés bővítéséről.