Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A zászlószalag bizonyíték

Szöveg: Gémes Balázsné szds. |  2010. január 15. 9:01

A MH Támogató Dandár megalakulásának harmadik évfordulójához érkezett, a jogfolytonosság miatt azonban a 65. évfordulóját ünnepli. Január 14-én a Maléter Pál laktanyában állománygyűlésen emlékeztek a jogelőd szervezetekről, melyek hozzájárultak ahhoz, hogy a dandár a jelenlegi szervezeti felépítésében és feladatrendszerében folytassa tevékenységét.

Az eltelt évtizedek nagy változást hoztak, azonban nem szabad elfelejteni, – Bernhard Schlink szavaival élve – hogy foglalkozni a történelemmel azt jelenti, hogy hidat verünk a múlt és a jelen közé, és mindkét partot figyelemmel kísérjük, mindkettőn tevékenykedünk.
Tömböl László mérnök vezérezredes a HM Honvéd Vezérkar főnökét Horváth Ferenc dandártábornok, az alakulat parancsnoka fogadta. A katonai tiszteletadást követően a színházteremben kezdetét vette az ünnepi megemlékezés. A csapatzászló és a történelmi zászló bevonulása, valamint Labádi Lóránt mérnök ezredes, az MH TD törzsfőnökének jelentés beadása után a levezető elnök, Aulechla József mérnök ezredes, az MH TD parancsnokhelyettese köszöntötte a meghívott és berendelt állományt. Kozák Piroska hadnagy ünnepi beszédében részletesen kitért az öt jogelőd szervezet – MH Híradó és Informatikai Parancsnokság, az MH Budapesti Helyőrség-parancsnokság, az MH 32. Budapest Õr- és Díszezred, az MH Központi Zenekar és az MH Támogató Ezred – megalakulásának történetére és feladatrendszereinek ismertetésére.

A 2006-ban elindult szervezeti változások azt eredményezték, hogy egy nagyobb egység felállításával, szélesebb feladatrendszerrel 2007. január 01-én létrehoztak egy új alakulatot.
Az ünnepi beszédet követően felolvasásra került a zászlószalag adományozásáról szóló okirat, majd Tömböl vezérezredes a zászlószalag felkötésével szentesítette az okiratban foglaltakat. Ez nagy megtiszteltetés az alakulat számára, hiszen közel öt év elteltével ismét lehetőség nyílt arra, hogy egy alakulat érdemeit szalag adományozásával ismerje el a vezérkar főnök. A szalag szimbolizálja a lelkiismeretes és magas szakmai színvonalú teljesítményt.

 

Tömböl László mk. vezérezredes beszédében kiemelte, hogy a létrejött katonai szervezet ötvözte a korábbi önálló alakulatok képességeit. A Dandár ékes példája a korábbi szervezetek új formájú integrálásának és

összekovácsolásának.

-Õszinte örömre szolgál, hogy ezt a katonai szervezetet, annak személyi állományát személyen köszönthetem abból az alkalomból, hogy csapatzászlójukra felköthetem az elismerésem és a tiszteletem zászlószalagját. Kijelentem, hogy a Magyar Honvédség vezetése nagyra értékeli a dandár állománya által tanúsított készenlétet és rendelkezésére állást, a megbízható és magas színvonalú munkát. A zászlószalag elismerése és bizonyítéka azoknak az értékeknek is melyet a dandár végez, és személyi állománya hordoz. –mondta Tömböl vezéreredes – A zászlószalagot ki kell érdemelni, mivel cselekedet és tett eredménye, valamint bizonyítéka annak, hogy az alakulat nemcsak létezik, hanem működik is, méghozzá kiválóan.

Az elismerő szavak után Horváth Ferenc dandártábornok elmondta, hogy megtiszteltetés az alakulat számára, hogy a zászlószalag felkötése – a jogfolytonosságot figyelembe véve – a dandár megalakulásának 65. évfordulóján, a Támogató Dandár napján került sor. Szakmai és katonai eredmények egyik alapja

a jogelőd katonai szervezetek hagyományainak, eredményeinek és örökségének továbbvitele. Az elmúlt három év bizonyítja, hogy a jól felkészült szakállománnyal maradéktalanul képes a rendeltetésből eredő feladatokat ellátni. Úgy gondolja, hogy a feladatok színvonalas végrehajtását a jövőben is teljesíteni tudja, így a Dandár továbbra is méltó lesz a jogelőd szervezetek örökségének továbbvitelére, a zászlószalag pedig még inkább erősítő és ösztönző hatással lesz az állományra.

A beszédeket követően felolvasásra került a Magyar Köztársaság honvédelmi miniszterének, a HM HVK főnökének, és az MH TD parancsnokának határozatai, parancsai. Tömböl tábornok adta át a szolgálati érdemjeleket, honvédelemért kitüntető címeket, emléktárgyakat, és a Honvédelmet Támogatók Estélye, valamint a Missziók Karácsonya előkészítésében és végrehajtásában nyújtott kiemelkedő munkáért pénzjutalmakat és emléktárgyakat. Horváth dandártábornok a 2009. évben kiemelkedő teljesítményt pénzjutalommal ismerte el, valamint emléklapot és kupát adott azoknak a sportoló katonáknak, akik 2009-ben eredményükkel kiemelkedően teljesítettek. A rendezvény a Központi Zenekar színvonalas és szórakoztató műsora zárta.

 

Fotók: Szabó Lajos zls.