Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akiket a lőporfüst megcsapott

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 12. 10:44

Az erdei úton Mercedes terepjáró kerülgeti a tócsákat. Hirtelen ködgránát robban az autó előtt. Muszáj a fékre lépnie, de a következő pillanatban a terepjáróba robbanó két rakasz ólom magvas lövedék becsapódásaira már nincs ideje rácsodálkozni. A hátsó ülésen utazók döbbenten nézik a pusztítást…

Az erdőből először a két géppuskás rohan ki, hogy védőállást foglaljon el a szitává lyuggatott dzsip mellett. A tűzcsapást mérők parancsnoka társa biztosításával feltépi az ajtót és a sofőr élettelen testét a fűre rántja.

Elkezdődik a halott ruházatának villámgyors átkutatása, és a döntéshozóknak szánt információk továbbítása rádión:

– borotvált arc… nyakában nincs azonosító jegy… karóra… mobiltelefon… nincs igazolványa… katonai derékszíj… keze ápolt, ruházata használt, de nemrég moshatták…

megtaláltam a térképeket és az rádiókódokat!

– Gépkocsit megsemmisíteni! Indulás vissza a gyülekezési pontra!

– A Mercedes alá dobott gránát dörrenése már az előadás utolsó mozzanata… Nyílik a hátsó ajtó és a „túlélők", azaz két fiú száll ki fülig érő szájjal egy ugyancsak mosolygó lány kíséretében.

Hiszen minden ami eddig az olvasók idegeit borzolta az a Honvédelmi Minisztérium Seregszemle rendezvényének egyik leglátványosabb bemutatója volt a hajdúhadházi gyakorlótéren.

A középiskolások részére szervezett programsorozat a Magyar Honvédség toborzási igényeihez igazodva a honvédelem iránt érdeklődő középiskolásokat veszi célba.

A november első hetében megtartott Seregszemlét a Kommunikációs és Toborzó Főosztály a JAM alapítvány segítségével rendezte meg, hiszen mindkét fél számára fontos hogy – a munkaerőpiac által kínált valós és népszerű lehetőségként – a fiatalok megismerjék a szerződéses katona mindennapi életét.

A rendezvény házigazdái, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka és katonái mindent elkövettek, hogy a 150 középiskolás fiú és lány valós képet alkothasson a 21. század katonaéletéről. Megismerkedhettek a dandár által használt fegyverekkel, a misszióból nemrég hazatért Lippai Péter alezredes előadásából a Afganisztánban szolgálók életével, de lehetőségük nyílt a debreceni repülőtér mellé települt radar-század berendezéseit és az onnan továbbított repülési adatokat is megnézni.

Az igazi élményt természetesen a gyakorlótéren t

öltött második nap jelentette, hiszen a négy helyszínen bemutatott álcázási ismeretek, a rajtaütés gyakorlása, száguldás a BTR-80-as küzdőtérében miközben a toronygéppuskások fegyverei köpik az ólmot a lesállásokban megbújó „ellenségek" felé mind-mint ismerős képsorok az akciófilmekből. De átélni mindezt az egészen más élmény mint a multiplexben ülve kólával és pattogatott kukoricával a kézben.

Ezzel az élménnyel gazdagodva térhetett vissza szüleihez, haverjaihoz barátnőihez a 150 szerencsés kiválasztott, és biztos hogy már az első hétvégén jó néhány beszélgetést színesítették a festett arcú katonák között töltött két nap élményei.

(kép és szöveg: Tőrös István)