Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akkreditáció előtt a Nemzetvédelmi Egyetem

Szöveg: Kiss Dezső |  2009. március 6. 9:04

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem intézményi létének ismét egy rendkívül fontos állomásához érkezett.

Március közepén fogadják a Magyar Akkreditációs Bizottság Látogató
Bizottságát, amelynek tagjai személyesen is meggyőződnek az egyetemen
folyó kutató és oktató tevékenységről és az intézményben zajló
folyamatokról. Magáról az akkreditáció jelentőségéről és annak folyamatáról dr. Padányi József mérnök ezredest, a ZMNE stratégiai és intézményfejlesztési rektorhelyettesét, egyetemi tanárt kérdeztük.

Milyen gyakorisággal kerül sor az akkreditációra és mennyire részletesen kerül górcső alá az intézmény?

1595884545
A ZMNE, mint a magyar felsőoktatás integráns része, a védelmi szféra meghatározó felsőfokú oktatási-képzési intézménye. Ez egyrészt kihívást jelent, másrészt viszont magában hordozhat – rossz szóval – egyfajta elkényelmesedést is mind az oktatói állomány, mind a hallgatók részéről. Ezért is jó az akkreditáció folyamata, mert a felkészülés közepette, az önértékelések elkészítése során a „pincétől a padlásig" szembesülünk a jó és rossz tulajdonságainkkal, erősségeinkkel és gyengeségeinkkel egyaránt. Az intézményben két karon folyik a képzés: a Bolyai János Katonai Műszaki Karon (BJKMK) műszaki, gazdasági és logisztikai szakembereket oktatnak, a Kossuth Lajos Hadtudományi Kar (KLHTK) pedig a katonai vezetői, a biztonság- és védelempolitikai szakértői, valamint a nemzetbiztonsági képzésnek ad otthont. A nyelvoktatás, felnőttképzés, a kihelyezett képzések és a különböző szintű magyar és idegen nyelvű tanfolyamok rendszerbe szervezése, azok magas szintű végrehajtása a mindennapi élet megszervezése a termek biztosításától a szálláson, rekreáción át rendkívül széleskörű, bonyolult feladat. Úgy gondolom, a ZMNE nem lehet csak „egy a sok közül" a felsőoktatási piacon. A tisztképzés mindig is elitképzésnek számított, presztízsét nem csak megőrizni kötelességünk, hanem át kell vigyük azt a civil képzéseinkre is. Magáról a feladatról szólva, az akkreditáció előkészítése rendkívül nagy munkát jelentett az ezzel foglalkozó kollégáim számára. A felsőoktatási törvény és a MAB intézmény-akkreditációs útmutatója szerint minden hazai intézménynek 8 évente át kell esnie ezen a folyamaton, de afféle első tanulságként szeretném leszögezni, hogy kampányszerűen ez munka nem végezhető. Az egyetemmel, a képzésekkel, oktatókkal és hallgatókkal kapcsolatos adatokat gyűjteni, rendszerezni, feldolgozni és tárolni kell úgy, hogy azok évek múltán is visszakereshetőek és használhatóak legyenek. Január 30-án fejeztük be az intézményi és szakakkreditációra való felkészülés első szakaszát, amikor leadtuk az előírt dokumentációt a MAB titkárságán. Megítélésünk szerint az elkészített okmányok – több mint ezer oldal, közel kétmillió leütés – minősége pontosan és hitelesen mutatja be az egyetemet és azt a helyzetet, amiben jelenleg van.

Mit hozott a szembesítés? Mit tartalmaz az említett hatalmas adathalmaz?

A karok, valamint az egyetem „maga" külön-külön készítettek önértékelést, amelyeknek adatai és táblázatai az előre megadott szempontok alapján lehetővé teszik nem csak annak megállapítását, hogy hol tartunk ma, de jövőképet is adnak. Olyan adatokkal kell dolgozni, amelyek az intézményt összevethetővé teszik bármely más felsőoktatási intézménnyel. Az elkészített önértékelésekből kitűnik, hogy a ZMNE jól képzett oktatókkal, korszerű erőforrásokkal és megfelelő infrastruktúrával rendelkezik ahhoz, hogy – elsősorban a Magyar Honvédség változó igényeihez igazodva – folyamatosan emelje a magyar katonai felsőoktatás minőségét, javítsa az oktatás szerkezetét és a szakok, szakirányok struktúráját. A képzés „zászlóshajója" természetesen a Honvédelmi Minisztérium, illetve a HM Honvéd Vezérkar és a Magyar Honvédség megrendelésre folytatott gyakorlat orientált tevékenység. Ugyanakkor a felsőoktatási és felsőfokú szakképzési piac egyik szereplőjeként mi is arra törekszünk, hogy magas színvonalú, jó életpálya-kilátásokat nyújtó polgári szakok kínálatával lehetőséget kínáljunk azoknak is, akik valamilyen oknál fogva az életüket nem egyenruhásként, de a védelmi szférában dolgozva képzelik el.

Mi a következő lépés? Esetleg pihenő?

Megkezdtük a felkészülést az eljárás második ütemére, a MAB Látogató Bizottság fogadására. Amint azt már említettem, március 16-17-18-án érkeznek a szakértők, hogy személyesen győződjenek meg a leírtak valóságtartalmáról, az egyetem milyenségéről. Nem csak a vezetőkkel, oktatókkal, hanem a hallgatóinkkal, nappalisokkal, levelezőkkel egyaránt találkoznak majd, akiket az egyetem mindennapjairól, a szabályzókról és a napi életről éppúgy kérdezik majd, mint az értelmiségi pálya általános kérdéseiről, avagy a jövőképükről. Természetesen ők már az általunk leírtakat előzetesen elemezve, abból felkészülve vizsgálják majd a személyes benyomásaikon át az egyetem polgárainak mindennapjait. Hogy egy konkrét példát is említsek a felkészülési időszakban elért eredményekről és a munka nagyságrendjéről. Az elmúlt időszakban, egyrészt az arculatunk javítása, másrészt a felkészülés részeként befejeztük az egyetemi honlap megújítását. Ma már a kötelező adattartalom teljes egészében megjelenik a nyilvánosság számára. Létrehoztunk egy tartalmában és megjelenésében is friss, informatív honlapot, ami megfelel a mai kor követelményeinek és – reményeink szerint – számukra népszerűbb, jobban követhető formában mutatja be az intézményt az idevágyó fiataloknak. További feladatunk ezen a területen az adatok folyamatos frissítése, az idegen nyelvű információk körének bővítése. Elkészítettük az egyetem elkövetkező 5 évére vonatkozó stratégiáját és megkezdtük a részstratégiák kidolgozását. Ezek szinergiája biztosítja az egyetem fenntartható fejlődését, az értékek megőrzését, a szükséges fejlesztések – például oktatás, kutatás, szervezet, infrastruktúra – elvégzését, elkészítettük és működtetjük az egyetem minőségbiztosítási rendszerét. Készen van az ERASMUS program egyetemi adminisztrációs háttere, folyamatban van az első oktatói mobilitást realizáló program a Brno-i Védelmi Egyetem és a ZMNE között. Nagy utat megtéve, hatalmas munkát elvégezve – amit ezúton is köszönök minden résztvevőnek – jutottunk el idáig. Véleményem szerint nyugodtan várhatjuk a bizottság látogatását, ami egy rendkívül fontos állomása is lesz a jövő felé vezető utunknak, amit az akkreditáció sikere után a főútvonalon haladva folytathatunk.