Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aláírták a bérmegállapodást a Honvédelmi Minisztériumban

Szöveg: kormany.hu |  2012. április 20. 12:46

Kemény, de korrekt tárgyalás után jött létre a bérmegállapodás – hangsúlyozta Hende Csaba. A honvédelmi miniszter, valamint a Honvédelmi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalát képviselő három szervezet vezetője − Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke, Kelemen József, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke és dr. Zsiga Imre, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete elnöke – április 20-án aláírta a 2012-es évre vonatkozó bérmegállapodást.

A megegyezés a kompromisszumkészség s a bajtársiasság érzésén alapul, azt jelzi, hogy közösek az érdekeink – fogalmazott Hende Csaba a Honvédelmi Minisztérium épületében, a 2012-es évre vonatkozó bérmegállapodás aláírását megelőzően.

Dr. Simicskó István, a tárca parlamenti államtitkára kiemelte: köszönet illeti valamennyi, a megegyezésben közreműködő szakembert azért, hogy a nehéz gazdasági körülmények ellenére is az együttműködési szándék volt tapasztalható. Hozzátette, hogy a megállapodás „reális kompromisszum" után született meg.

Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke leszögezte: az eddigi legkeményebb, négy hónapos tárgyalás előzte meg a megegyezést. A munkavállalói oldal jövőbe vetett hitét is jelképezi a megállapodás.

Dr. Zsiga Imre, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete elnöke nagyra értékelte a tárcának a megegyezés érdekében tett erőfeszítéseit, s úgy vélte, a honvédségi munkabéke további erősítését szolgálja a bérmegállapodás.

A sikeres tárgyalások eredményeképpen a tárca álláspontja szerint méltányos megállapodás jött létre a partnerek között. A minisztérium szűkös anyagi helyzetéhez és az államháztartás idei pénzügyi teljesítőképességéhez képest a megállapodás megvalósulása és tartalma egyaránt jelentős eredménynek mondható. A tárgyaló felek arra törekedtek, hogy a megállapodás pontjainak többsége a tavalyihoz képest szerény növekedést vagy szinten tartást rögzítsen, csupán néhány pontban jelentkezik csekély mértékű csökkenés.

A bérmegállapodásban rögzítették a hivatásos és szerződéses, valamint önkéntes tartalékos katonák esetében az egyes illetményelemek, az illetményjellegű és illetményen kívüli pénzbeli juttatások alapilletményét. Meghatározták az illetményjellegű és illetményen kívüli pénzbeli juttatások alapilletményét a honvédtiszt-jelöltek és altisztjelöltek esetében. Elfogadták a kormánytisztviselőknek járó egyes illetményelemek, az illetményjellegű és illetményen kívüli pénzbeli juttatások alapilletményét. A közalkalmazottak esetében az egyes illetményelemek, az illetményjellegű és illetményen kívüli pénzbeli juttatások, valamint az egyéb bérjellegű és illetményen kívüli juttatások biztosításában állapodtak meg.

Rögzítették továbbá a bérbe nem tartozó, egyéb béren kívüli juttatások biztosítását. Ezek között szerepel a közlekedési bérlethez való hozzájárulás, a központi segélyek kerete − amelyet legalább a 2011-es szinten biztosít a tárca −, az étkezési utalványok összege, a ruházati hozzájárulás és illetmény összege.

A tárca vállalta azt, hogy 2012 második félévében megvizsgálja a személyi juttatásokon esetlegesen képződő megtakarításokat, és azok felhasználásáról egyeztet a szakszervezetekkel, majd a honvédelmi miniszter a szakszervezetek észrevételeinek és javaslatainak figyelembevételével fog dönteni erről.

(HM Sajtóiroda)

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária