Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Államtitkári látogatás Szarajevóban

Szöveg: Kálinger Roland százados |  2010. december 22. 10:15

December 14–15-én látogatást tett a bosznia-hercegovinai hadműveleti területen, az EUFOR táborában Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára. A delegációval Domján László dandártábornok, a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgatója, valamint Fucsku Sándor dandártábornok, az MH ÖHP törzsfőnöke is a BUTMIR táborba érkezett.

A látogatás első napján az államtitkár tárgyalt Marina Pendessel, a bosnyák védelmi miniszter helyettesével, majd a délután folyamán meghallgatta Nagy Tibor dandártábornok jelentését az EUFOR-ról melyen az egyéni beosztásúak mellett jelen volt, Gulyás Géza alezredes, kontingensparancsnok, valamint, dr. Fekets Zoltán őrnagy a Többnemzeti Zászlóalj (MNBN) parancsnokhelyettese is.

Másnap reggel a magyar kontingens táborában katonai tiszteletadással fogadták az államtitkári delegációt, melyet a kontingensparancsnok, valamint a felderítő tiszt, Tiszai Zoltán százados, jelentése követett. Fodor Lajos, érdeklődve hallgatta a beszámolókat és kérdései arról tettek tanúbizonyságot, hogy mint volt katona, vezérkari főnök, jól látja a misszió működését.

Az államtitkár biztosította a jelenlévőket: a Magyar Honvédség jelenlegi vezetése fontosnak tartja, hogy a missziókban lévő katonák egyéni felszerelése is és munkakörülményei is megfeleljenek a XXI. század, a NATO valamint az EUFOR szigorú követelményeinek. Fontos, hogy akár a balkáni akár az afganisztáni misszióban szolgálatot teljesítő katonák ne csak biztonságban érezzék magukat, hanem valóban biztonságban is legyenek.

A delegáció tagjaiban felmerült kérdésekre Gulyás alezredes, valamint a műveleti század parancsnoka Dlabig Péter százados adott válaszokat.
A szűk körű előadás után a közigazgatási államtitkár megtekintette a magyar tábort. Az irodákban megismerkedett a Nemzeti Támogató Elem állományával, majd ismerkedését a táborral, a raktáraknál folytatta.

A tábor bemutatása után Fodor Lajos állománygyűlésen köszöntötte az EUFOR misszió magyar katonáit. Beszédében szemléletbeli, erkölcsi és technikai területeken történő megújulásról is szólt. Mint mondta: elveszített értékeinket csak nagy áldozatvállalással hozhatjuk vissza, melyre a szakmai és politikai akarat is megvan. A hadműveleti tartalék képzésének fontossága mellett kiemelte a tartalékos katonaság szükségességét is. Nem nagy, hanem professzionális, finanszírozható seregre van szükség, mely nem csak a NATO, hanem nemzeti igényeinket és szükségleteinket is kielégíti. Előadása után az államtitkár megajándékozta a magyar katonákat.

 

 

Fotó: A szerző felvételei