Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magabiztosság, szakmai hozzáértés

Szöveg: Kalamár Dezső főtörzszászlós |  2010. december 22. 10:31

Gondos, precíz, felelősségteljes munkavégzést tapasztalt az ISAF Egyesített Műveleti Parancsnokágán dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter és az általa  vezette delegáció Afganisztánban. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke afganisztáni látogatásának első állomása a Kabuli Nemzetközi Repülőtér volt.

A honvédelmi miniszter a misszióban szolgálatot teljesítő magyar katonák életéről, munkakörülményeiről és feladatairól tájékozódott. Egyúttal a látogatás jó alkalom volt arra is, hogy a tárcavezető kifejezze ünnepi jókívánságait a hazájuktól távol szolgáló honvédeknek.

1595911824
A honvédelmi miniszter először meghallgatta Kilián Nándor dandártábornok a repülőtér parancsnoka, valamint a Logisztikai Mentor Csoport, a Légi Kiképző Csoport, a Különleges Műveleti Csoport és a Nemzeti Hírszerző Részleg vezetőinek tájékoztatóját, majd tárgyalt David H. Petraeus vezérezredessel, az ISAF főparancsnokával. Petraeus tábornok megerősítette, hogy a magyar hozzájárulás összhangban van az ISAF célkitűzéseivel. A delegációval érkező Tsakopulos-Kounalakis nagykövet asszony hangsúlyozta, hogy a kilencvenes évek óta töretlenül fejlődő amerikai-magyar katonai együttműködést kiválóan példázza a két ország katonáinak – az ISAF keretében történő – közös szerepvállalása is.

1595911824
A delegáció találkozott az ISAF Egyesített Műveleti Parancsnokág (ISAF JC) parancsnokhelyettesével, Riccardo Marchio vezérőrnaggyal. Ezután megtekintették az ISAF Egyesített Műveleti Központot, majd az ott szolgálatot teljesítő magyar katonák előtt a honvédelmi miniszter elmondta: úgy véli, hogy – a lisszaboni NATO-csúcstalálkozó eredményeivel összhangban – az afgán kormány, illetve az irányítása alatt álló fegyveres erők miharabb garantálni tudják az ország biztonságát. Reményét fejezte ki, hogy már nincs messze az a pillanat, amikor a NATO minden területen átadhatja a felelősséget az afgán hatóságoknak és biztonsági erőknek.

1595911824
A repülőtéri bejárás során a vendégek megtekintették az afgán főváros lenyűgöző méretű, az ország nemzetközi légiforgalmának nagy részét lebonyolító kettős hasznosítású, polgári és katonai légikikötőt. A repülőtér – éves összehasonlításban – a ferihegyi forgalom több mint kétszeresét bonyolítja le.

Később a vendégek a KAIA Földi és Légi Műveleti Iránytó Központot tekintették meg.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke elismerését fejezte ki azért a kiválló szakmai felkészültségért, amelyet a látogatás során tapasztalt. Minden munkahelyen magabiztossággal és szakmai hozzáértéssel találkozott. „Gondos, precíz, felelősségteljes munkavégzés az, amit a Magyar Honvédség elvár minden katonájától. Én itt ezt tapasztaltam" –  nyilatkozta a vezérezredes.

Fotó: A szerző felvételei