Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Arad vértanúira emlékezett az ország

2007. október 8. 12:29

Az 1849. október 6-án, Aradon kivégzett tizenkét honvéd tábornokra és egy honvéd ezredesre, valamint az ugyanezen a napon, Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, az első felelős független magyar kormány miniszterelnökére emlékeztek országszerte.

A nemzeti gyásznapon a fővárosi Kossuth téren felvonták, majd félárbocra engedték a Magyar Köztársaság zászlaját. A ceremónián megjelent Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, dr. Vadai Ágnes, a HM államtitkára, illetve Mikita János mérnök altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnökének helyettese.

Ezt követően a Batthyány-mauzóleumnál, a Nemzeti Panteon Fiumei úti sírkertjében Takács Albert, igazságügyi és rendészeti miniszter mondott beszédet, majd a résztvevők – köztük a HM és a honvédség nevében dr. Vadai Ágnes és Mikita János mérnök altábornagy – elhelyezték a kegyelet virágait. Késő délelőtt pedig a Batthyány-örökmécsesnél koszorúztak a közjogi méltóságok és képviselőik.

1595870928
“A 19. században többé-kevésbé párhuzamosan próbálták modern nemzetként megfogalmazni magukat a Kárpát-medence nemzetei, de tragikus, hogy e nemzetformáló élmények nem együtt, hanem egymással szemben érték a nemzeteket, ezt használta ki az önkényuralom" – ezt már dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter mondta október 6-án, Aradon.

Az aradi vértanúk emlékére szervezett megemlékezésen a miniszter emlékeztetett arra, hogy a magyar szabadságért folytatott küzdelmük miatt kivégzett tábornokok több nemzetet képviseltek. Felhívta a figyelmet: ma Európában a polgárosodás és a gazdasági felemelkedés olyan kézzelfogható lehetőség, amit a kelet-európai nemzetek úgy

1595870928
tudnak a legjobban kihasználni, ha összefognak, s egymásban nem ellenfelet, hanem partnert keresnek, találnak.