Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztria 750 páncélozott harcjárművet nyugdíjaz

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. április 27. 19:15

Tavaly novemberben Norbert Darabos osztrák honvédelmi miniszter egy sajtókonferencián számolt be arról, hogy jelentős mértékben csökkentik a hadrendben álló páncélozott harcjárművek számát. A közelmúltban már konkrétabb adatok is napvilágot láttak, részletezve a kivonandó típusok fajtáját és mennyiségét.

A tervek szerint 2014-ig kivonnák a 1150 darabos géppark kétharmad részét, azaz közel 750 járművet. Az eszközök egy részét eladnák, illetve megtartanák alkatrészforrásnak. Ebből 2014-ig körülbelül 17 millió euró bevételt remélnek, közép- és hosszútávon pedig 15 millió eurót spórolhatnak a harcjárművek nyugdíjazásával.

Várhatóan végleg búcsúznak a Kürassier könnyű harckocsik, az M–578-as, illetve a Saurer páncélosok, a Pandur és Ulan típusok viszont tervek szerint teljes darabszámban rendszerben maradhatnak. Az M–109-es önjáró tarackok negyede, a Leopard 2A4 harckocsiknak pedig a fele maradhat hadrendben.

A védelmi miniszter még tavaly novemberben úgy nyilatkozott: „A jelenlegi és jövőbeni helyzetet figyelembe véve, nyugdíjazni fogjuk azokat az eszközöket, melyekre valójában már nincs is szükségünk, ugyanakkor fenntartásuk igencsak költséges. A megtakarításból nyert összeget többfeladatú járművek vásárlására költenénk. Eljött az idő, amikor reálisan kell felmérni a helyzetet, hogy mi az, ami felesleges, illetve mi az, amire ténylegesen igény mutatkozik. A haderőt tekintve is csak azokon a területeken érdemes befektetni, melyek szükségesek a további hatékony működéshez. Azokra a képességekre pedig, melyekre belátható időn belül nem lesz szükség, kevesebbet költünk."

1595934938