Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felrobbantották a tűzszerészek az Esztergomban talált bombát

Szöveg: Szűcs László |  2012. április 27. 19:45

A Magyar Honvédség tűzszerészei egy Esztergomhoz közeli homokbányában április 27-én, pénteken délután felrobbantották azt a 100 kilogrammos, szovjet gyártmányú második világháborús bombát, amit még csütörtökön találtak a kertvárosi városrészben.

Közel ezer embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát április 27-én, pénteken Esztergom-Kertvárosban arra az időre, amíg a Magyar Honvédség tűzszerészei elszállítottak egy földmunkák során előkerült második világháborús, 100 kilogrammos szovjet gyártmányú bombát. A veszélyes robbanószerkezetet egy munkagép fordította ki a földből még csütörtökön.

Fülöpné Várkonyi Melinda főhadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: az Ember István százados vezette tűzszerészjárőr a munkálatok idejére ötszáz méteres sugarú kör lezárását kérte a rendőröktől és a katasztrófavédelmi szakemberektől. A zárás nemcsak lakóházakat, hanem az Esztergom-Dorog vasútvonalat is érintette.

A tűzszerészek a bomba megvizsgálásakor megállapították, hogy az egyik gyújtófészek nem tartalmaz gyújtószerkezetet, a másik gyújtót viszont nem lehetett a helyszínen kiszerelni, így a bomba elszállítása mellett döntöttek. A veszélyes szerkezetet rendőri kísérettel szállították egy Esztergomhoz közeli homokbányába, ahol 18 óra 30 perckor felrobbantották. 

A lakók 17 óra 45 perckor térhettek vissza otthonaikba.