Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az együttműködés segített a katonai kapcsolatok elmélyítésében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 16. 8:41

Az ohiói katonákkal való együttműködésünk hadtörténetünk legfényesebb lapjaira tartozik – jelentette ki Washingtonban az MTI-nek Hende Csaba honvédelmi miniszter abból az alkalomból, hogy a kongresszusban május 15-én, szerdán ünnepélyes megemlékezést tartottak a Magyar Honvédség és az Ohiói Nemzeti Gárda közötti együttműködés kezdetének 20. évfordulója alkalmából.

A megemlékezésen James J. Townsend, a Pentagon európai és NATO-politikáért felelős helyettes államtitkára felidézte, hogy a minisztérium magyar osztályán dolgozott, amikor 1993-ban példátlan kísérlet indult arra, hogy az amerikai fegyveres erők egyik alakulata együttműködést alakítson ki a Varsói Szerződés egy volt államának hadseregével. Ez a katonai partnerség mára az afganisztáni hadszíntéri együttműködésben is kiállta a próbát – mondta.

Frank Grass tábornok, a Nemzeti Gárda Irodájának vezetője rámutatott, hogy az ohiói-magyar együttműködés nyomán több tucatnyi hasonló partneri együttműködés indult.
Deborah A. Ashenhurst vezérőrnagy, az ohiói tartalékos erők parancsnoka szintén méltatta, hogy az ohiói és a magyar katonák közösen lépnek fel Afganisztánban és segítik az ottani hadsereg felállását.
Az esemény több szónoka is utalt rá: két évtizeddel ezelőtt azért esett éppen Ohióra a választás a partnerség-építésben, mert ebben az államban, főleg Cleveland környékén, sok magyar él.

1595954161

Hende Csaba a megemlékezésen elmondott beszédében Kossuth Lajos 1852-es egyesült államokbeli látogatására és 1956-ra utalva kijelentette: „Mindig éreztük a szimpátiát és a jóindulatot, a támogatást és a segítséget – de mindannyian tudjuk, hogy nagypolitikai realitások figyelembevételekor ez kevés."

Rámutatott, hogy amióta Magyarország visszanyerte a szabadságát „megadatott, hogy közös érdekeink és közös értékeink által vezérelve, a kölcsönös tisztelet jegyében dolgozzunk együtt".

Steve Stivers ohiói republikánus képviselő, az Ohiói Nemzeti Gárda ezredese arról szólt, hogy az együttműködés nemcsak a katonai, hanem a személyes kapcsolatok elmélyítésében, az egymástól való tanulásban is segített. Mike Turner ohiói republikánus képviselő, a szövetségi alsóház védelmi bizottságának tagja megköszönte Magyarországnak, amiért szövetségesként támogatja az Egyesült Államok és a NATO katonai együttműködését.

A megemlékezésen felszólalt a kongresszusi magyar caucus (Magyarországot támogató törvényhozói csoport) két társelnöke is. Andy Harris marylandi republikánus képviselő kijelentette, hogy magyar származású amerikaiként üdvözli a kétoldalú katonai együttműködés elmélyítését, Marcy Kaptur ohiói demokrata képviselő pedig Ohio állam és Magyarország kapcsolatinak bővüléséről beszélt, megemlítve egyebek között Miskolc és Cleveland, illetve Szeged és Toledo testvérvárosi kapcsolatát.
Az ünnepségen jelen volt Szurgyi Árpád nyugalmazott ezredes, aki az Egyesült Államok budapesti katonai attaséjaként segítette az ohiói gárda és a magyar haderő együttműködésének elindítását.

1595954161

Hende Csaba a kétoldalú együttműködésről az MTI-nek nyilatkozva elmondta: tavaly megkapta a harckész minősítést az az afgán zászlóalj, amelyet a magyar parancsnokság alatt működő, közös műveleti mentori és összekötő csapat (OMLT) képzett ki.
A védelmi miniszter közölte, hogy ősszel magyar-ohiói katasztrófavédelmi gyakorlatot tartanak Magyarországon, amelynek különlegessége, hogy arra meghívják a szerb hadsereg egységeit is.

Hende Csaba az elkövetkező napokban előbb az Ohiói Nemzeti Gárda columbusi parancsnokságán vesz részt a 20 éves jubileumról való megemlékezésen, majd Clevelandben találkozik az ottani magyarság képviselőivel, és jelen lesz egy újabb csoportos állampolgársági eskütételen.


Fotó: Farkas Anikó és Pogár Demeter (MTI)

Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…