Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1976 óta nem végzett ilyen rakétakísérletet Kína

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 16. 8:34

Kína hétfőn nagyméretű rakétát bocsátott fel a világűrbe, amely a Földtől 10 ezer kilométeres magasságba emelkedett, és ezzel 1976 óta a legjelentősebb ilyen kínai rakétakísérletnek számít – közölte május 15-én az amerikai Harvard Egyetem munkatársa.

A rakétát a nyugat-kínai Hszicsang űrközpontból bocsátották fel, és a Föld magnetoszférájának tanulmányozására szolgáló tudományos felszerelést szállított az űrbe – mondta Jonathan McDowell asztrofizikus. Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője elzárkózott az esemény kommentálásától.

McDowell szerint lehetséges, hogy a rakétát a jövőben rakétavédelmi eszközök világűrbe juttatására fogják használni, bár nincs bizonyíték arra, hogy a rakétafelbocsátás ennek a képességnek a tesztelésére szolgált.

Az Egyesült Államokat aggasztja Kína rakétavédelmi képességeinek fejlesztése, miután Peking 2007-ben egy rakétával megsemmisítette egyik saját használhatatlanná vált műholdját, hatalmas mennyiségű űrszemetet hagyva hátra.

A kínai rakétafelbocsátás kevesebb mint egy héttel követte Ashton Carter amerikai védelmi miniszterhelyettes nyilatkozatát. Carter ebben beszámolt azokról a régóta esedékes amerikai törekvésekről, amelyeknek célja az amerikai nemzetbiztonsági műholdak megóvása és a potenciális ellenfelek űrbeli kapacitásaival szembeni védelem fejlesztése.